Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning: Mildra följderna av skolk i gymnasiet

Publicerat lördag 20 juli 2013 kl 18.03
"Orimlig ekonomisk konsekvens av regelverket"
(1:49 min)
Det kan räcka med runt fyra timmars frånvaro under en månad för att en gymnasieelev helt ska förlora sitt studiebidrag. Foto: Scanpix.

Straffen för att skolka i gymnasieskolan är för hårda anser en statlig utredning och föreslår nu att straffskalan mildras. Att förlora hela studiebidraget efter att ha skolkat 4 timmar är väl hårt, säger utredare Anders Franzén.

– Som det är i dag så kan det slå väldigt svårt, fyra timmars skolk kan leda till att familjen förlorar 3 500 kronor i månadsersättningar och det är ju inte så bra, säger utredare Anders Franzén.

Det kan räcka med runt fyra timmars frånvaro under en månad för att en gymnasieelev helt ska förlora sitt studiebidrag. Men eleven blir inte bara av med bidraget utan familjen förlorar också annan form av stöd som bland annat flerbarnstillägg, bostadsbidrag, förlängt underhållsstöd.

– Det är en orimlig ekonomisk konsekvens av det regelverk som finns, säger Anders Franzén.

Utredningen föreslår istället en skala där eleven blir av med bidrag i förhållande till hur mycket den varit frånvarande och först om eleven skolkat mer än 16 timmar under en månads tid kan den förlora hela studiestödet och därmed också övriga stöd till familjen.

– Skolk ska ju beivras, men frågan är om sanktionen är proportionell, det är det vi har tittat på, säger Anders Franzén.

Förslaget kom ungefär samtidigt som Centrala studiestödsnämnden konstaterat att antalet elever som får hela sitt bidrag indraget på grund av skolk har fortsatt att öka och att vissa elever som inte klarat att betala tillbaka stödet nu har skulder hos kronofogden.

För ett år sedan krävde Miljöpartiet att skolan ska sluta straffa elever med indraget stöd, då svarade Nyamko Sabuni att unga ska inte lära sig att man i Sverige kan gå och slå dank hemma och ändå få ut bidrag. Jan Björklunds pressekreterare säger till Ekot att regeringen ännu inte vill kommentera utredningen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".