Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reva-projektet leder till fler tvångsutvisningar

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 06.00
Verkställda tvångsutvisningar ökar med 25 procent
(1:47 min)
Det hårt kritiserade Reva-projektet tycks ge avsedd effekt. Foto: Lars Hedelin/Scanpix.

Regeringens mål om att myndigheternas effektivisering ska leda till att fler människor som fått avslag på sina asylansökningar snabbare ska utvisas verkar kunna uppfyllas.

Genom det hårt kritiserade projektet Reva har antalet utvisningar ökat i hela landet. I Skåne tror gränspolisen att de kommer kunna leva upp till regeringens förväntningar om allt fler utvisningar under året, säger Kristina Hallander Spångberg chef för gränspolisenheten där.

– Vi har utan att öka personalresurserna faktiskt verkställt fler ärenden under det första halvåret jämfört med förra året, säger Kristina Hallander Spångberg chef för gränspolisenheten i Skåne.

Trots vinterns hårda kritik mot REVA-projektets arbetsmetoder, om bland annat så kallad rasprofilering vid ID-kontroller, fortsätter myndigheterna med arbetsmetoden som ska göra – och har gjort – att fler människor som gömt sig efter att ha fått avslag på sin asylansökan tvångsutvisats ur landet. 

Regeringen kräver också att antalet tvångsutvisningar i år ska öka påtagligt, jämfört med förra året.

Under det första året med REVA ökade antalet verkställda tvångsutvisningar i landet med 25 procent jämfört med innan projektet startade. I år kräver alltså regeringen att antalet ska öka jämfört med förra året. 

I Stockholm har antalet tvångsutvisade i år minskat något jämfört med förra året medan det ökat i både Västra Götaland och i Skåne, där Reva-projektet startade 2010.

– 2012 verkställde vi 509 tvångsutvisningar och i år blir det nog fler, säger Kristina Hallander Spångberg chef för gränspolisenheten i Skåne.

Regeringens tydliga mål med fler utvisningar har fått effekter på personer som lever gömda berättar Marie-Louise Lundberg, pyskolog och chef för teamet för tortyr- och krigsskadade på BUP i Malmö.

– Det här en grupp som redan har en hög ångestnivå, ibland vågar de inte komma till mottagningen då de är rädda att polisen ska komma hit, säger Marie-Louise Lundberg, psykolog och chef för teamet för tortyr- och krigsskadade på BUP i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".