Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Datainspektionen vill utreda Facebooks agerande

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 08.26
"Har skickat brev till ansvarig EU-kommissionär"
(2:28 min)
Dataservrar i Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Efter avslöjandet att amerikanska myndigheter samarbetar med och övervakar stora internetsajter som Youtube och Facebook har ett 40-tal privatpersoner hört av sig till Datainspektionen. De är oroliga för att användaruppgifter från Facebooks serverhallar i Luleå spritts till amerikanska myndigheter. Nu har Datainspektionen vänt sig till EU-kommissionen för att få hjälp att utreda frågan.

– De här frågorna är av intresse för alla länder inom EU. Det som har hänt hittills är att cheferna för EU:s dataskyddsmyndigheter har skickat ett brev till ansvarig EU-kommissionär, med uppmaning att hon ska kontakta amerikanska myndigheter för att få klarhet i om data samlats in om EU-medborgare, och i så fall på vilka grunder, säger Hans Kärnlöf, jurist och tillförordnad generaldirektör på Datainspektionen.

Det var i mitten av juni som den brittiska tidningen the Guardian avslöjande att stora internetföretag som Google, Apple och Facebook delar med sig av information som finns på deras sajter, till exempel e-post, videoklipp och bilder, till den amerikanska säkerhetsorganisation, NSA.

Efter det har ett 40-tal privatpersoner gjort anmälningar till Datainspektionen, eftersom de befarar att Facebook via sin datacentral i Luleå olagligen lämnat ut personuppgifter till USA.

Facebooks datacenter i Luleå, som invigdes för drygt en månad sedan, är det sociala nätverkets första serverhall utanför USA. Hallarna i Luleå lagras framförallt Europas drygt 300 miljoner användaruppgifter.

Facebooks ansvariga i Luleå vill inte svara på om information från de svenska serverhallarna lämnats ut till USA. Bolaget hänvisar till ett tidigare uttalande som tillbakavisar de här uppgifterna. Facebook har inte lämnat ut någon information, säger de.

Nu väntar Datainspektionen på att EU ska få besked från USA om huruvida data om europiska medborgare trots allt har samlats in.

Därefter kommer datainspektionen att utreda vilken lagstiftning som gäller.

Normalt gäller svensk lag för personuppgifter som behandlas i Sverige. Men då krävs att den ansvariga är etablerad i Sverige.

Eftersom Facebook redan har ett kontor på Irland så kanske serverhallarna i Luleå lyder under irländsk lag.

– Det kan vara så att personuppgiftsbehandling på en server i Sverige inte omfattas av svensk lag. Men det är något man måste analysera den dagen det kan bli aktuellt att vidta någon eventuell åtgärd mot en personuppgiftsbehandling som sker i Sverige, säger Hans Kärnlöf på Datainspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".