Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gastric by pass-operationer mot fetma allt säkrare

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 11.46
"Det man kan bli bättre på är uppföljningen"
(1:36 min)
Tre procent av de patienter som opererades för sin fetma under 2012 drabbades av någon form av tidig allvarlig komplikation. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Tidiga komplikationer vid fetmakirurgi blir allt ovanligare. Under de senaste fem åren har en halvering av det totala antalet komplikationer skett. Det visar det skandinaviska kvalitetsregistret för obesitaskirurgi.

– Det är väldigt säkert att göra en operation, säger Erik Näslund, professor vid Karolinska institutet och verksam vid Danderyds sjukhus.

Tre procent av de patienter som opererades för sin fetma under 2012 drabbades av någon form av tidig allvarlig komplikation. Risken att dö är numera extremt liten: endast 0,05 procent avlider inom 30 dagar efter operationen, och 0,08 procent inom 90 dagar.

Vid obesitaskirurgi kopplas den största delen av magsäcken och en del av tunntarmen bort. Metoden har visat sig ha god effekt vid en rad fetmaorsakade hälsoproblem, som diabetes typ 2, högt blodtryck och sömnapné.

Patienter som opereras måste ha försökt gå ned i vikt och behålla den med andra metoder tidigare. För det finns ändå risker.

– Det som vi är mest rädda för är det som kallas läckage. Då får man ett hål antingen i tarmen eller där man sytt tarmen till magsäcksfickan. Där kan det läcka ut magsäcksinnehåll i bukhålan och det kan göra att man får bukhinneinflammation och svår infektion, säger Erik Näslund.

Förra året opererades 7 900 personer i Sverige. Det var för första gången sedan metoden introducerades en minskning sedan föregående år. Anledningen till att komplikationerna minskar tror Erik Näslund helt enkelt beror på att de som opererar har blivit duktigare, efter att ha fått göra många operationer. Men vården efteråt är inte lika bra, säger han.

– Det man kan bli bättre på är uppföljningen. Efter sex veckor ligger vi väldigt bra i statistiken, de flesta enheterna ligger nästan runt 100 procent. Men återbesöken vid ett år och två år är sämre. Ettårssiffrorna är halvokej, men tvåårssiffrorna är inte speciellt bra.

Vad kan man missa om man inte gör en återkontroll efter två år?

 – Ja då finns det de mer långsiktiga komplikationerna. Till exempel om du inte äter de mediciner och mineraler som du behöver extra av. Då kan du drabbas av nervskador, lågt blodvärde, med mera, med mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".