Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omkring 160 skattedömda kan begära resning

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 13.48
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 10.40

Nu står det klart att 160-170 ärenden rörande personer som i dag avtjänar eller väntar på att börja avtjäna en fängelsedom för skattebrott kan få sina domar ändrade, enligt den preliminära bedömning som Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten gjort.  

Siffran är en första bedömning av hur många ärenden som berörs efter att Högsta domstolen (HD) slagit fast att det strider mot Europarätten att skattefuskare som fått betala skattetillägg senare åtalas i domstol för samma fusk.

De 160-170 personerna tillhör alltså den prioriterade gruppen av ärenden.

Dessa vill man utreda snarast för att de som nu avtjänar straff som kommer att upphävas ska komma ut så fort som möjligt samt att ingen ska påbörja fängelsestraff som sen kommer att upphävas.

Förutom dessa prioriterade fall finns ytterligare en stor grupp ärenden där det bedöms finnas skäl att vidta rättelse men som bedöms mindre akuta att ta tag i.

Dels är det fall där skadan redan är skedd genom att personerna både börjat och avslutat sin fängelsevistelse, dels handlar det om fall där påföljderna blivit mindre allvarliga i form av villkorlig dom eller dagsböter.

Totalt räknar Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten med att 1 000 personer kan vara aktuella för att få sina hovrättsdomar omprövade.

Där till kommer de fall som aldrig gick vidare från tingsrätten men där HD:s nya vägledande domar kan vara tillämpliga. Någon överblick över hur många fall det handlar om har man i dagsläget inte.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".