Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på flyktingbostäder i kommunerna

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 18.17
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 12.05
Enligt Boverket beror den stora bostadsbristen på en kombination av en generell brist på hyresrätter och att det under en längre tid har kommit många flyktingar till Sverige. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Det är fortsatt stor brist på flyktingbostäder i kommunerna och prognosen för nästa år ser ut att bli ännu tuffare. Sju av tio kommuner som tar emot flyktingar har svårt att ge de flyktingar med uppehållstillstånd ett permanent boende, enligt en ny rapport från Boverket.

– Den tendensen som vi har sett, eller som kommunerna har uppgett, nu de senaste åren, är att de får svårare att få fram bostäder till flyktingar. Det gäller framför allt omkring storstädsområdena och där det är ett hårt tryck på bostadsmarkanden, säger Anna Andersson som är utredare på Boverket.

Det kommer bara att bli tuffare för kommunerna att få tag på bostäder för de flyktingar med uppehållstillstånd. För antalet flyktingar som behöver bostad beräknas nästan fördubblas i år jämfört med förra året – från drygt 19 000 till 37 000.

Enligt Boverket beror den stora bostadsbristen på en kombination av en generell brist på hyresrätter och att det under en längre tid har kommit många flyktingar till Sverige:

– Det handlar både om stora och mindre lägenheter, och att det är svårare att få fram bostäder för den här gruppen människor som inte är etablerad på bostadsmarknaden, säger Anna Andersson.

Av de 273 kommunerna som har en överenskommelse med staten om att ta emot flyktingar jobbar kommunerna olika med att få fram bostäder. 59 av kommunerna säger till Boverket att de ger flyktingar förtur till bostäder och 46 av kommunerna jobbar särskilt med boendesituationen genom att bland annat slå ihop mindre lägenheter till större.

För Migrationsverket är det här ingen nyhet. Under den senaste tiden har det varit mycket svårt att få tag på bostäder till flyktingar. Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket:

– Det får konsekvenser, både för den enskilde och Migrationsverket. För den enskilde handlar det om att individen fastnar i våra asylboenden, trots att han eller hon har ett upphållstillstånd. Vad gäller Migrationsverkets del – att personerna fastnar i våra asylboenden innebär ju att våra platser för dem som är asylsökande inte räcker till.

Men vad kan man göra för att lösa den här situationen, tror ni?

– Väldigt enkelt, och förenklat, behövs det ju byggas fler bostäder, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".