Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ytterligare förluster väntar för Vattenfall

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 17.56
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 12.51
"En utomordentligt dålig affär"
(1:51 min)
Vattenfalls satsningar på kol och naturgas har varit omstridda. Foto: Niklas Larsson/Scanpix.

Den omdiskuterade Nuonaffären kommer att kosta staten mer pengar än vad Vattenfall hittills aviserat. I går meddelade statliga Vattenfall att bolaget gör nedskrivningar på 30 miljarder kronor och stora delar av bolagets förluster kan kopplas till köpet av det holländska energibolaget Nuon.

Men Björn Karlsson, som är professor i energisystem vid Linköpings universitet, tror inte att det stannar där, utan att Nuonaffären kommer att kosta staten ytterligare 10-20 miljarder:

– Det är nog ingen tvekan om att det blir mera nedskrivningar. Överhuvudtaget var det en utomordentligt dålig affär och det var på något sätt förutsägbart, det var många som varnade för det.

Hur mycket större tror du att förlusten blir?

– Det rör sig om kanske 10-20 miljarder till. Om man tittar på vilka vinster Nuon har gjort, och framtida vinster, och ställer det i relation till vad det är värt blir det i den storleksordningen, säger Björn Karlsson.

Vattenfalls halvårsrapport som presenterades i går visade på en förlust på 23 miljarder kronor för andra kvartalet. En förlust som beror på att man har skrivit ner värdet på tillgångar med cirka 30 miljarder.

Nästan hälften av nedskrivningarna rörde det holländska energibolaget Nuon som Vattenfall köpte år 2009. Enligt Björn Karlsson var affären ifrågasatt redan från början och han tycker att Vattenfalls satsningar har varit märkliga i ljuset av den klimatdebatt som har pågått under en lång tid:

– Att satsa på kol och naturgas i Holland, samtidigt som Nordstreamanläggningen eller rören kommer till nu från Ryssland till Tyskland – det är många som förundrats över de affärer som Vattenfall gjort under de sista 15 åren, säger han.

Vattenfall meddelade i går att man vill stycka upp sin verksamhet i två delar – en nordisk och en centraleuropeisk. Det ses av många som en förberedelse för att i framtiden kunna sälja hela eller delar av den europeiska verksamheten.

– Jag tror det kan bli ganska svårt att finna någon partner som vill betala ett ordentligt pris till Vattenfall, säger Jakob Magnussen, analytiker på Danske Bank.

Energimarknaden i Europa är svår just nu och det är flera bolag som kämpar mot låga europeiska elpriser, försämrad lönsamhet och försöker minska sina kostnader. Och det betyder att flera kraftbolag försöker sälja ut delar av sin verksamhet i de områden där det skulle kunna vara aktuellt för Vattenfall att sälja, säger Jakob Magnussen.

Ett annat kraftbolag, fonder eller privata investerare skulle i så fall vara möjliga köpare. Men Ingvar Matson, kreditanalytiker på Swedbank, tror precis som Jakob Magnussen att det i dagsläget inte finns någon stor aktör som kan eller vill gå in som ägare av hela eller delar av Vattenfalls europeiska verksamhet:

– I min värld är det inte särskilt sannolikt i det kortare tidsperspektivet att man får in ytterligare en stor ägare i den europeiska verksamheten, säger han.

Enskilda tillgångar, som kraftverk, kan säljas. Men marknadsläget påverkar såklart priset:

– Visst finns det köpare. Däremot är prisbilden en konsekvens av de svaga marknadsutsikterna på europeisk el- och värmemarknad. Och det kommer att speglas i försäljningspriset på de här tillgångarna, säger Ingvar Matson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".