Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tarmsjukdom dubbelt så vanligt i väst

Publicerat torsdag 25 juli 2013 kl 11.20
Attacker av magsmärtor kommer ofta efter en måltid och är ett av flera symtom på tarmsjukdomen ulcerös kolit Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

I Västeuropa är tarmsjukdomen Crohns sjukdom dubbelt så vanligt förekommande som i Östeuropa.

En förklaring kan vara att västeuropéers immunförsvar har försvagats av alltför god hygien.

Det är i en omfattande dansk studie från Gastroenheten på sjukhuset i Herlev som det slås fast att Crohns sjukdom och ulcerös kolit är dubbelt så vanligt i väst jämfört med i öst.

Undersökningen baseras på data från tio miljoner människor från 20 olika europeiska länder.

Enligt forskaren Johan Burisch, som har lett projektet, kan en förklaring till resultatet vara att man i Västeuropa i högre utsträckning diagnosticerar och utreder tarmsjukdomar.

Men till danska medier säger han samtidigt att forskarteamet har besökt ett antal platser i Östeuropa där de var mycket bra på och i stor utsträckning ställde diagnoserna.

En alternativ förklaring som studien pekar på är att immunförsvaret försvagas av alltför god hygien och bearbetade livsmedel. Teorin stöds av att tarmsjukdomar på senare år har ökat i delar av Östeuropa där levnadsförhållandena blivit bättre.

– Hygienhypotesen är en av flera hypoteser som jag är övertygad om spelar viss roll, säger överläkare Erik Hertervig vid Lunds universitetssjukhus, specialiserad på tarmsjukdomar, i en kommentar till TT.

– I länder med en modern matindustri är tarmsjukdomar vanligare än i länder där man får maten levererad direkt från producenterna. I agrara samhällen finns inte inflammatoriska tarmsjukdomar på samma sätt som här. Hygienstandarden i Västeuropa kan ha minskat tarmens förmåga till ett normalt immunförsvar.

Men det är svårt att leda i bevis hur avgörande betydelse hygienen har enligt Erik Hertervig. En viss ärftlig benägenhet spelar roll men benägenheten ändrar sig inte så snabbt att den kan förklara den snabba ökningen av sjukdomarna.

I Sverige ökar ännu antalet som insjuknar i Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Framför allt har man sett en kraftig ökning av Crohns sjukdom hos barn.

Katarina Melvinger/TT

Fakta: Crohns sjukdom och Ulcerös kolit

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är två inflammatoriska tarmsjukdomar som cirka 45 000 svenskar lever med. I dag finns ingen bot.

Sjukdomarna förekommer i alla åldrar, men nyinsjuknandet drabbar främst yngre mellan 20 och 30 år. Expertisen vet i dag inte vad som orsakar sjukdomarna.

Vid Crohns sjukdom kan inflammationen drabba hela magtarmkanalen medan ulcerös kolit enbart angriper tjocktarmen.

Vanliga symtom vid Crohns sjukdom är magsmärtor och diarré, medan diarré med blod och slem är typiska symtom vid ulcerös kolit.

Källa: Medicinska fakulteten, Lunds universitet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".