Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Acnepatienter drabbas hårt av slopat högkostnadsskydd

Publicerat måndag 19 augusti 2013 kl 06.00
"En kraftig försämring av deras livskvalité"
(2:12 min)
Gunnar Nyman läkare, Maria Richter drabbad och Sofia Wallström, Generaldirektör TLV Tandvårds och Läkemedelsförmånsverket.

En grupp patienter med svår acne får nu kraftigt höjda kostnader för sin medicin.

Det handlar om medicinen roaccutan, för vilken högkostnadsskyddet inte längre gäller.

Maria Richter, 19 har använt acnemedicinen sedan förra hösten, men om hon startat idag skulle hon inte haft råd. Innan hon började med medicinen valde hon ofta att dölja sitt ansikte, och sin svåra acne, med sitt långa hår.

– Det har blivit väldigt mycket bättre. Jag vågar kanske gå med håret i tofs eller visa sig på annat sätt än man kanske gjorde innan, det var inte så kul så att säga. Man hittar ju alltid fel på sig själv man jämför sig väldigt lätt med alla andra, säger hon.

När gamla mediciner får konkurrens av nya kan högkostnadsskyddet försvinna under utredningstiden. Under det här glappet finns alltså ingen acnemedicin motsvarande roaccutan som ingår i högkostnadsskyddet.

Den som vill kan efter ordination från läkare fortfarande betala medicinen själv, då blir kostnaden för en behandling från 5 000 till 18 000 kronor, beroende på dosering och längd på behandlingen.

Gunnar Nyman är hudläkare i Borås och kritisk till att subventioneringen av medicinen försvinner

– Enligt de regler som är nu så kommer de inte att kunna få roaccutan i fortsättningen utan det är det här nya isotretionin, och när det kommer med i förmånssystemet det vet vi inte riktigt. Har vi otur så kan det dröja till i slutet på hösten, säger han.

Vad innebär det för dina patienter?

– Det innebär att vi får behandla med betydliga mindre effektiva medel som inte räcker till för patienter med så här svår acne.

Vad innebär det för deras psykiska hälsa?

– Det är ju en kraftig påfrestning och en kraftig försämring av deras livskvalité. Många mår dåligt, dom isolerar sig socialt.

Efter att Läkemedelsverket godkänt den nya medicinen är det TLV, tandvårds och läkemedelsförmånsverkets tur att utreda om den kan godkännas för att ingå i högkostnadsskyddet.

Ett arbete som förväntas ta sex månader menar Sofia Wallström, generaldirektör på TVL.

– Enligt det regelverk som gäller för oss så har vi 180 dagar på oss för att titta på en sådan här fråga. Det är ju väldigt viktigt att vi fattar välgrundade beslut och att vi har en utredning. Vad är det här för läkemedel, vilken effekt har det, vilket pris har man begärt och är det här rimligt att samhällt då ska bekosta. Det är olyckligt och det är bekymmersamt att det riskerar att drabba patienter, säger hon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".