Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinster i välfärden dominerade Sjöstedts tal

Publicerat söndag 18 augusti 2013 kl 20.13
"Vi är på väg att vinna den här debatten"
(2:13 min)
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, höll sommartal i Umeå. Foto: Karin Runblom Sveriges Radio

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts sommartalade nu på eftermiddagen. Vinster i välfärden var det som dominerade talet.

– Det är ingen tvekan att vänstern har påverkat den här debatten, att vi har flyttat debatten, vi är på väg att vinna den här debatten, för  vi har visat hur orimligt det är att man bedriver skolor, äldreboenden,  vårdcentraler för att göra vinst, inte för att ge utbildning och vårda och ta hand om människor, sa han under talet.

Jonas Sjöstedt tog visserligen upp gruvnäringen och lanserade några nya vänsterförslag, bland annat ett förbud mot prospektering av mineraler i naturskyddsområden, och tuffare regler för gruvbolag som vill etablera sig i Sverige. Han pratade också om krisen inom EU.

Men det var trots allt vinster i välfärden som var huvudnumret i det här talet liksom det var i Almedalen i somras. Sjöstedt hävdar att andra partier nu försöker att göra covers på Vänsterpartiets krav på att få bort privata vinster i välfärden.

--  Det finns sju partier som gärna vill slippa den här debatten, om vinster i välfärden men de kommer inte att komma undan den, säger han.

Finns det inte risker med att ni blir för smala när ni fokuserar så mycket på en enda fråga?

– Nej, jag tror att man ser att vi har politik på många områden. Det unika med frågan om vinster i välfärden, det är att vi har en stor folkmajoritet som tycker som Vänsterpartiet, Men vi har bara ett parti i riksdagen som vill ha bort dom privata vinsterna i välfärden.

Du sa här i ditt tal, att Vänsterpartiet kommer aldrig att sätta sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringar. Betyder att ni inte kommer att sätta er i en regering som går fram med de förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lagt på det här området?

– Ja, det är otillräckligt.

Vänsterpartiet prioriterar miljöinvesteringar, bostadsbyggande, och fler arbeten i välfärden i sin budgetmotion i höst, sa Jonas Sjöstedt, som också i sitt tal passade på att kritisera statsminister Fredrik Reinfeldt. Så här sa Jonas Sjöstedt om det föreslagna femte jobbskatteavdraget.

– Han anklagade också oss i oppositionen, för att inte sjunga eller spela samspelt nog, till skillnad från alliansen som sjunger i kör uppenbarligen. Men Alliansens problem är ett annat, om man ser till deras lilla orkester, att de kan bara en låt.

 – Jag tror att det där är Bo Lundgrens gamla slagdänga: "Lycka är att sänka skatten".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".