Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regeringen jobbar stenhårt för studentbostäder"

Publicerat tisdag 20 augusti 2013 kl 09.54
Bostadsministern: "Sånt här tar tid"
(2:14 min)
1 av 2
Bostäder är en bristvara för studenter. Arkivfoto: Jurek Holzer/Scanpix.
2 av 2
Bostadsminister Stefan Attefall. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Bostadsminister Stefan Attefall (Kd) är bekymrad över bristen på studentbostäder. Inför höstterminen råder rekordstor brist på boenden för studenter. Flera kommuner som garanterar bostäder till studenter håller inte vad de lovar, enligt Sveriges förenade studentkårer.

– Det är en bekymmersam situation för studenterna. Det är ingen nyhet och därför jobbar regeringen stenhårt för att skapa goda förutsättningar för att bygga fler och billigare studentbostäder. Sen måste även kommunerna göra sitt till. Det händer mycket men sånt här tar tid, säger kristdemokratiska bostadsministern Stefan Attefall.

Campingstugor, vandrarhem eller inneboende på en soffa är vad som väntar för många studenter när höstterminen börjar. Det råder stor brist på studentbostäder på de flesta studieorterna runtom i landet.

Bara fyra av 32 granskade orter kan erbjuda en bostad direkt, enligt Sveriges förenade studentkårer.

De senaste tio åren har antalet studentbostäder som byggs minskat varje år, visar siffror från Boverket. Samtidigt har högskolestudenterna blivit fler.

Förra året byggdes 541 studentlägenheter i hela landet jämfört för tio år sedan då siffran var över 5 700 lägenheter, alltså runt 5 000 fler.

För att få fart på byggandet av studentbostäder i Sverige har Boverket föreslagit att bland annat storleken på rummen minskar, att toalett och kök kan delas och även att det kan byggas i bullrigare miljöer än det görs i dag.

Stefan Attefall är positiv till förslagen och säger att kraven på studentlägenheterna måste sänkas.

– Vi ska avskaffa kravet på hissar i studentlägenheter så att vi kan bygga fler studentlägenheter i till exempel Stockholm, säger Stefan Attefall.

När ska de här regeländringarna resulterar i faktiska bostäder till studenter?
– De här regelförändringarna träder i kraft nästa år tyvärr, säger Stefan Attefall.

Sveriges förenade studentkårer säger att situationen är akut och alla regelförändringar måste ske skyndsamt.

– Det kan i förlängningen påverka den svenska kompentensförsörjningen. Det är ett problem som måste tas på allvar och man måste lösa den akuta bristen och påbörja nyproduktion av studentbostäder, säger Erik Pedersen, vice ordförande Sveriges förenade studentkårer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".