Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD och rödgröna eniga mot skattesänkning

Publicerat torsdag 19 september 2013 kl 11.01
Uppdaterat torsdag 19 september 2013 kl 15.55
Kinberg Batra: "Vore inte ansvarsfullt av S"
(1:48 min)
Oppositionspartierna ser ut att stå enade mot regeringen i åtminstone en skattefråga. Foto: Scanpix.

En majoritet av riksdagens skatteutskott ställer sig bakom ett försök att stoppa regeringens förslag om att höja gränsen för när man betalar statlig skatt.

Det blev klart efter att Sverigedemokraterna ställde sig bakom de rödgrönas tillkännagivande i riksdagens skatteutskott under förmiddagen. 

Men de rödgröna partierna, och framför allt Socialdemokraterna, kritiseras av regeringen och finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra.

– Regeringen lämnade i går en proposition, en helhet för jobb och tillväxt, där det bland annat ingår att det ska löna sig bättre att arbeta för en miljon löntagare. Det är vad det här handlar om i sak, säger finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M).

– Det vore nytt för riksdagen, det har aldrig hänt hittills, att riksdagen skulle ändra på inkomstbeslutet. Det vore inte ansvarsfullt av Socialdemokraterna att därmed bryta mot den ordning och praxis som de själva varit så stola över i snart 20 år. Det vore anmärkningsvärt att göra det tillsammans med Sverigedemokraterna dessutom.

Sverigedemokraterna går på regeringens linje när det gäller det femte jobbskatteavdraget, däremot gick de på de övriga oppositionspartiernas linje för att stoppa en höjd inkomstgräns för statlig skatt.

– Vi vill att finansutskottet går direkt till kammaren och ber regeringen att dra tillbaka förslaget, säger Leif Jakobsson, vice ordförande i Skatteutskottet och socialdemokrat.

Hur säkra är ni på att få igenom det här?
– Det är vi inte alls säkra på, vi vet bara att socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister är eniga om detta, det är en öppning för regeringen att backa, säger Leif Jakobsson.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".