Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lööf om surrogatmödraskap och gruvomröstning

Publicerat fredag 20 september 2013 kl 18.46
Fick igenom flera förslag
(1:38 min)
I Kallak har det varit stora protester mot gruvbrytningen. Foto: Pia Sjögren

Med mycket knapp marginal slapp näringsministern och Centerledaren Annie Lööf undan krav från partistämman på höjda avgifter för gruvbolag i Sverige.

– Tittar man på de mindre gruvbolag som finns i Sverige så går de på knäna. Vi kan ta Pajala och de gruvor som nu öppnas i Dalarna. Att i det läget lägga på ytterligare skatt skulle hämma jobb och tillväxt, säger Lööf.

Mot henne på stämman stod ombud som besegrades med bara fem rösters övervikt, 200 mot 195 för partistyrelsen. De ville se Centerpartiet arbeta för att höja skatten på uttag av råvaror, som gruvdrift, och att en del av pengarna ska gå till kommuner, markägare och regioner.

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren beskrev Sverige som ett lågskatteparadis för gruvbolag.

Men Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman där debatten gått het om en planerad gruva i Rönnbäcken och dess inverkan på natur och samer, ville annat.

Sker etableringen till hårda miljövillkor är det en väg till utveckling i stället för avveckling i kommunen, hävdade han.

 En miljöskandal vid Blaikengruvan i Västerbotten, konflikter om gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk och om Rönnbäcken har eldat på striden om gruvexploatering. Sverige har, i jämförelse, låg avgift för brytning. Men det är rätt, enligt Annie Lööf, som har gruvpolitiken på sitt regeringsbord.

– Sverige ska vara konkurrenskraftigt, det skapar jobb och företagande på orter som verkligen behöver det. Men det måste ske i samklang med lokala samhällen och miljön, säger hon.

– Jag avser att stärka markägarintresset ytterligare i lagstiftningen.

Stämman beslutade att C ska verka "för att skatteintäkterna från industriella och elproducerande fastigheter regionaliseras för en hållbar utveckling i hela landet". Det kan handla om 5,5 miljarder i intäkter från i första hand vattenkraftsel. Men enligt Per Åsling, ekonomisk-politisk talesman, måste merparten av det stoppas in i det kommunala skatteutjämningssystemet.

– Men det är symboliskt viktigt, det vänder på perspektiven om närande och tärande. Med det här blir det inte Ragunda som får pengar av Anders Borg utan Ragunda som ger pengar till Borg, säger Martin Ådahl, partiets chefsekonom om den jämtska vattenkraftskommunen.

Stämman säger ja till att Centerpartiet ska verka för att surrogatmödraskap blir tillåtet i Sverige, men utan inslag av ekonomisk ersättning till den som bär barnet åt barnlösa par.

– Vi har bytt fot, tagit ett steg framåt, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande i C och gruppledare i riksdagen.

Tidigare har partiet ställt sig positivt, tillsammans med de övriga regeringspartierna, att utreda om det skulle kunna bli möjligt.

Jonsson, som också är barnläkare, tror att beslutet kan driva på i riksdagen, så att fler partier ställer sig positiva. Han räknar med i första hand Folkpartiet och Miljöpartiet, kanske också Moderaterna och Socialdemokraterna. De som är hårt emot är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna brukar ha en konservativ familjelinje.

Utredningen som KD sagt ja till får inte pröva hur det ska bli möjligt, bara om det skulle kunna bli det.

Anders W Jonsson ser inga risker med att öppna för surrogatmödraskap, förutsatt att pengar inte blandas in. Han hänvisar till goda erfarenheter från Nya Zeeland.

Och han framhåller att Statens medicinsk etiska råd (Smer) vill tillåta så kallat altrusitiskt surrogatmödraskap.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".