Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skånepolisen: "Vi i ledningen tar ansvaret"

Uppdaterat tisdag 24 september 2013 kl 14.03
Publicerat tisdag 24 september 2013 kl 13.03
Fr v biträdande chef för länskriminalen Petra Stenkula, länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde mellersta skåne Thomas Nilsson, under en presskonferens med anledning av upprättandet av ett register med personuppgifter om romer. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

I uppdraget att kartlägga kriminella nätverk samlas en mängd uppgifter. Ibland har uppgiftssamlingen blivit för stor, menar Skånepolisen vid en presskonferens i dag. Detta efter ytterligare avslöjanden om register över romer i Sverige. 

– Polismyndigheten beklagar den här känslan som uppkommit hos en hel folkgrupp, och jag är djupt bekymrad över hur det här har hanterats, säger Klas Johansson.

– Det finns anledning för oss att jobba väldigt hårt med de här frågorna framöver, och vi välkomnar en närmare granskning, säger han också.

De har även kompletterat den anmälan polisen själva gjort med de nya uppgifterna.

Petra Stenkula, biträdande chef länskriminalen i Skåne, säger att de tittar på de uppgifter som DN har rapporterat om. Enligt Petra Stenkula fanns listor med romer redan på 1980- och 1990-talen. Men då förbjöds de.

– Men de här listorna ska vara gallrade och borttagna, säger Petra Stenkula. 
– Vi har samlat på oss en mängd uppgifter. Ibland har uppgiftssamlingen blivit stor. Nu ska vi titta på hur det här kan bli tydligare för vår personal hur vi hanterar personuppgifter framöver, fortsätter hon.

Enligt Petra Stenkula ska de nu ta fram tydligare riktlinjer. Hon understryker samtidigt att det är varje polismans ambition att det här ska skötas på rätt sätt.

– Vi tar ansvaret i ledningen för hela den här situationen, men känner förtroende för personalen, säger Petra Stenkula vid länskriminalen i Skåne.

Det handlar alltså om de nya uppgifter i dag om ett andra hemligt register över romer hos polisen i Skåne, som Dagens Nyheter skriver om. I går avslöjade tidningen att den svenska polisen olagligt kartlagt 4 029 personer, av vilka över 1000 är barn.
Och ledningen inom Skånepolisen kände till kartläggningen som ska ha startats redan 2005. Det uppger en nu pensionerad polischef som tog initiativ till registret, rapporterar Aftonbladet.

Till stor del rör det sig om personer utöver de 4 029 som DN berättade om i går. Även i detta nya register finns enligt tidningen många barn registrerade, varav 106 är under tio år.

I går eftermiddag förnekade Skånepolisen att det skulle finnas fler register.

- Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären, sade Bengt Svenson, rikspolischef.

I dag kommer även krav på att Skånepolisens ledning borde lämna sina uppdrag.

– Jag anser att Skånepolisens ledning inte kan sitta kvar. De måste ta det fulla ansvaret och lämna sina platser till förfogande. Man kan inte skylla på enskillda poliser i det här ärendet, säger folkpartisten och riksdagsledamoten Roger Haddad, som sitter i rikspolisstyrelsens styrelse.

Det andra registret som avslöjats i dag är liksom det större placerat i en mapp som döpts till "kringresande" i Skånepolisens datasystem. Registret innehåller uppgifter om de registrerades personnummer, adresser och släktband. De äldsta registrerade föddes i slutet på 1800-talet.

Till skillnad från det första registret, som gjordes i ett avancerat program, är register nummer två, gjort i programmet Excel. Registret visar inte kriminalitet, utan är en kartläggning av släktband, skriver DN.

På tisdagen inleddes en första utomstående granskning av Skånepolisens register över romer för att se om hanteringen av personuppgifter strider mot lagen.

Det är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) som nu börjat granskningen av registret och om hanteringen av personuppgifter kan anses ligga inom de ramar som riksdagen beslutat om - eller om registreringen är ett lagbrott.

Ett antal frågor förblir obesvarade, konstaterar ordföranden för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sigurd Heuman, efter ett möte med Skånepolisen under förmiddagen.

– Det är ett väldigt stort register som omfattar barn och avlidna, finns det verkligen ett behov av det? Den frågan hänger fortfarande i luften, säger han till TT.

Skånepolisen kommer även under dagen att bemanna telefoner för att kunna svara på frågor från de personer som kanske främst vill veta om de själva är med i registret. Men om de finns med kommer de kanske inte få veta vad som står om dem i registret.

– Det får avgöras från fall till fall, säger Petra Stenkula.

Ekot / TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".