Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Allianspartierna hade inte informerats"

Publicerat tisdag 24 september 2013 kl 16.45
"Bistånd ska gå till bistånd"
(2:09 min)
Saxat ur en promemoria från Utrikesdepartementet som beskriver hur stor del av före detta biståndsminister Gunilla Carlssons lön, som betalas med biståndspengar, det vill säga 95 procent. Över 20 miljoner kronor betaldes ur biståndsbudgeten för biståndsministern och hennes statssekreterares löner och omkostnader åren 2009-2012. Bilden är redigerad av Sveriges Radio.

Reaktionerna idag har varit starka på Ekots avslöjande att förra biståndsministern Gunilla Carlssons lön, liksom hennes statssekreterares lön, under fyra års tid togs ifrån biståndsbudgeten. Det handlar om över 20 miljoner kronor.
Få kände till konstruktionen och inte ens de egna allianspartierna informerades.

Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson är Desiree Pethrus: Reportrar: Katarina Helmersson, Mats Eriksson, Jonas Pontheen och Carolina Jemsby

– Jag blev väldigt förvånad, kände inte till det, och jag tycker inte heller att det är rätt, säger Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson Desiree Pethrus.

– Hur ser du som talesperson i riksdagen på att du inte kände till det här?

– Ja det känns ju väldigt otillfredställande faktiskt, säger hon.

Allianspartierna hade alltså inte informerats om upplägget på Utrikesdepartementet, UD, som innebar att biståndsminister Gunilla Carlsssons lön, liksom hennes statssekreterares lön under fyra års tid togs ifrån biståndsbudgeten. Det handlar om över 20 miljoner kronor.

Konstruktionen infördes, enligt uppgift till Ekot, då UD:s förvaltningsanslag drogs ner, och UD därför behövde finna nya pengar för att täcka sina kostnader.

UD gick igenom vilka av utgifterna som skulle kunna kallas för bistånd och betalas ur biståndsbudgeten genom så kallade avräkningar, och inkluderade där ministern och statssekreteraren.

Folkpartiets biståndspolitiska talesperson Christer Winbäck, vill nu att frågan diskuteras på ett möte:

– Vi kommer naturligtvis att lyfta det här för en diskussion internt inom alliansen, säger Cjrister Winbäck.

Konstitutionsutskottet, KU:s ordförande Peter Eriksson säger idag att det här strider mot riksdagens anslagsvillkor och att frågan kommer tas upp i KU och i utrikesutskottet.
Men i morse sa Carl Bildt såhär i Ekot:

– Det är fullt normalt, det har skett under alla år. Det sker även i andra länder fast på lite olika sätt, säger Carl Bildt.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin var tidigare biståndsminister.

– Jag blev upprörd och besviken, och framför allt över att man så nonchalant hanterar frågan genom Carl Bildts svar på frågan , säger Carin Jämtin.

– Carl bildt säger ju att detta skett genom alla år, stämmer det?

– Nej det har det verkligen inte. Min lön, vi har försökt kolla på alla källor vi hittat, betalades inte via biståndsanslaget utan av det vanliga förvaltningsanslaget, säger Carin Jämtin.

Också socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven reagerar på avslöjandet.

– Jag tycker naturligtvis att det är helt fel. Bistånd ska gå till bistånd. Framför allt fattigdomsbekämpning, inte till statsråds löner, säger Stefan Löfvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".