Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med Marie Lundström om litteraturpriset

Publicerat torsdag 10 oktober 2013 kl 12.30
Alice Munro. Foto: Peter Morrison/TT.

Är det rätt författare som belönas av Svenska Akademien? Borde någon annan ha fått Nobelpriset i litteratur? Marie Lundström från Lundströms bokradio i P1 svarade på frågor om årets pristagare.

Mikael Kulle: Välkomna! Om en timme kommer Marie Lundström hit och chattar om litteraturpriset, men det går utmärkt att skicka frågor redan nu.

14:29, 10 October 2013

Mikael Kulle: Nu är tiden inne för chatt... Nu väntar vi bara in Marie Lundström själv, som är på väg till Ekoredaktionen från direktsändningen hos Epstein och Nordegren i P1. Vi drar igång så snart hon är på plats!

15:30, 10 October 2013

Mikael Kulle: Nu har Marie Lundström kommit hit och börjar svara på frågor. Skicka gärna in fler.

15:35, 10 October 2013

JL: Alla verkar överlyckliga över att just Alice Munro vann, men blir inte folk lika glada oavsett vem som vinner? Har det någonsin hänt att (bransch)folk öppet sagt att fel person vann?

Marie Lundström: Ja! Folk har suttit och förberett sig för SIN kandidat på kammaren och så har Akademien FRÄCKHETEN att välja någon annan. Klart att någon surnar till ibland. Det är ju också så att i och med att Munro vann priset, ser det ju mörkare ut för hennes landsmän (kvinnor) som exempelvis Margaret Atwood. Då kan man ju tycka att FEL person från ett visst land fick priset. Men jag är just idag enig med Akademien: Äntligen.

15:38, 10 October 2013

Märta: Vilken bok bör man ta först? Alltså - vilken är bäst tycker du?

Marie Lundström: Gå in på biblioteket eller bokhandeln. Grabba en bok av henne. Det finns flera titlar på svenska. Slå upp en bok, börja läs. Fastnar du inte för den novellen, testa en annan. Njut av fördelen med novellformen: Det finns många berättelser att välja på. Det finns en för dig. Nära Hem är ett novellurval jag är förtjust i. Novellen Kalkonsäsongen som finns med där är en av mina favoriter.

15:41, 10 October 2013

Mikael Kulle: Kan avslöja att Marie Lundström - som haft en hektisk dag - febrilt svarar på frågor samtidigt som hon äter småkakor... Det är dagens lunch.

15:41, 10 October 2013

Sara: Hej, JA det är rätt författare som belönas i år!! Och min första tanke när nyheten nådde mig gick till Marie Lundström, som vann mitt hjärta förra året då hon uttryckte sin önskan att priset skulle gå till "en vithårig dam" - jag har älskat Munros författarskap så länge. Fantastiskt roligt, fantastiskt rätt!

Marie Lundström: Eller hur?Jag tror banne mig att jag ska ha det som livsmål: Fler vithåriga tanter såväl i vänkretsen som på prispallen.

15:43, 10 October 2013

Ruben: Det finns några böcker som kan köpas för läsplatta. Vad ska jag köpa?

Marie Lundström: Vet inte på rak arm vilka som finns för läsplatta. Kärlek, vänskap, hat och För mycket lycka innehåller båda fina novellurval. Om du har möjlighet: Njut av hennes engelska.

15:46, 10 October 2013

Märta: Vad är det som gör Munro prisvärdig?

Marie Lundström: Hon är den bästa novellförfattaren jag känner till i världen. Hon lyckas fånga både läsare och kollegor: Många är de författare som inspirerats av hennes sätt att skriva: Det är exakt, inget onödigt babblande, det handlar om livets villkor och mystik på ett vardagligt vis. Hon slösar föredömligt med sitt material. Där många män kavlar ut historien över 600 sidor, ger hon bort storyn på 30 kondenserade, meningsfulla blad.

15:50, 10 October 2013

JL: Vilken svensk författare kommer att vinna priset nästa gång? Har förstått att Leif G.W. Persson var nominerad, tror ni att det kan bli han? Tror ni att Stieg Larsson hade vunnit om han fortfarande hade levat?

Marie Lundström: Nästa gång en svensk får Nobelpriset i litteratur är nog både jag och GW döda. Nu lär det dröja.

15:52, 10 October 2013

Mikael Kulle: Nu kommer P3 Nyheter och vill sno Marie Lundström till sin sändning... Vi hoppas att hon hinner med någon fråga till. Annars hör ni henne i P3 Nyheter kl. 16.

15:52, 10 October 2013

JL: Munro kallas alltid "novellist". Varför behöver man en särskild benämning för någon som inte i huvudsak skriver romaner? Täcker inte "författare" in alla som skriver?

Marie Lundström: Ja, strunta i beteckningarna. Bra är bra, som jag brukar säga. Och Alice är bäst.

15:53, 10 October 2013

Mikael Kulle: "Det var kul", säger Marie som tyvärr måste springa vidare nu mot P3 Nyheters studio. Stort tack till henne och till er som ställt frågor.

15:54, 10 October 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".