Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppet hus på domstolar

Publicerat lördag 12 oktober 2013 kl 04.38
Dramatiserade rättegångar
(1:21 min)
Marcus Isgren, domare vid Stockholms tingsrätt. Där håller man öppet hus idag lördag den 12 oktober. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio

Nära 70 domstolar, från Haparanda i norr till Malmö i söder håller öppet hus i dag.

Bland annat hålls rättegångsspel för allmänheten. Marcus Isgren, domare vid Stockholms tingsrätt förklarar varför man vill visa upp hur domstolarna arbetar.

– Ibland riktas det mycket kritik i den breda massan och bland journalister mot hur en domstol har dömt i ett enskilt mål. Genom att visa hur det går till i en rättegång, hur det går till vid en överläggning och när domstolen beslutar om hur domen ska vara, ger vi allmänheten möjlighet att förstå hur det faktiskt går till.

Hos vissa av de 70 domstolarna som håller öppet hus kommer man att visa rättegångsspel där domstolens aktörer dramatiserar misshandelsfall, vårdnadstvister eller tvistemål.

Arrangemanget kanhända också ökar förståelsen för den arbetsbörda som domstolarna har i dag. I Stockholmsområdets tingsrätter har antalet avgjorda brottmål ökat från drygt 21 500 fall 2008, till nära 25 000 mål i fjol, 2012.

Och många undersökningar visar att det finns en okunskap kring hur det går till i domstolarna, enligt domare Marcus Isgren

– Många vet väldigt lite om hur en domstol fungerar och hur en rättegång går till. Det kan leda till att vittnen blir rädda och inte vågar komma till domstolen eller att någon av de misstänkta eller brottsoffren inte kan lägga fram sin sak för domstolen som de vill. Och det innebär ett stort problem, inte minst ur rättssäkerhetssynpunkt.

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".