Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark intern kritik mot UD:s budgethantering

Publicerat torsdag 17 oktober 2013 kl 03.00
"Inget dramatiskt eller märkligt"
(1:43 min)
Två tredjedelar av alla granskade ärenden underkänns i en ny intern UD-rapport. Foto: TT.

Det finns systematiska och grova brister i hur utrikesdepartementet hanterar sin biståndsbudget, på närmare 12 miljarder kronor per år. Det här framgår av en intern UD-rapport, som Svenska Dagbladet i dag skriver om.

Hanteringen av utrikesdepartementets biståndsbudget, på 12 miljarder årligen, har kritiserats från fler håll. Förra året gav departementet därför en av sina egna civilekonomer i uppdrag att utreda hur administrationen egentligen fungerar.

Omkring 70 bidragsärenden från 2011 och 2012 har granskats. Rapporten är nu klar. Den ska ännu inte ha presenterats för biståndsminister Hillevi Engström, men Svenska Dagbladet har tagit del av den. Även Ekot har läst rapporten.

Slutsatserna är att bristerna är systematiska och grova. Två tredjedelar av alla granskade ärenden underkänns.

Akterna på UD saknar ofta handlingar, vilket gör det svårt eller omöjligt att veta varför pengar över huvud taget har betalats ut till en organisation. Vad pengarna som betalats ut ska bidra till i praktiken går ofta inte att utröna.

Enligt den interna rapporten anstränger sig UD:s anställda för att bli av med så mycket medel som möjligt under innevarande år. De sökande tillfrågas därför ofta av UD om det inte finns fler insatser att skicka pengar till.

Utbetalningar noteras sedan i en excel-fil och enkla räknefel förekommer.

I rapporten framgår även att UD:s arbete innebär en risk för revisionsanmärkning och även risk för massmedialt intresse.

När Svenska Dagbladet begärde att få ta del av rapporten dök även en ny version av rapporten upp. Den gick under namnet "officiell slutrapport", och där är kritiken inte lika omfattande.

Problematiken sammanfattas till att vissa områden bör förbättras, till exempel genom att "utveckla budgetuppföljning" och "kompetensutveckling".

Fredrik Jörgensen, expeditionschef på UD, tonar i dag ner kritiken och säger till Svenska Dagbladet att det inte finns något "dramatiskt eller märkligt i detta, utan att det tvärtom är självklart för UD att hela tiden utveckla sina arbetsformer".

Simon Andrén
simon.andren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".