Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

UD svarar på kritiken om biståndet

Uppdaterat torsdag 17 oktober 2013 kl 13.09
Publicerat torsdag 17 oktober 2013 kl 09.52
UD ansvarar för nästan 12 miljarder kronor varje år. Foto: TT

Det finns stora brister i hur Utrikesdepartementet hanterar utbetalningar av bistånd. En intern rapport visar att det inte görs tillräckliga förhandsanalyser och att det inte utvärderats hur utbetalade pengar använts.

Den interna rapporten, som gjorts av UD:s egna civilekonomer visar att det finns systematiska och grova brister i biståndshanteringen på UD. En tredjedel av de 70-tal ärenden som granskats får helt underkänt, skriver Svenska Dagbladet, som tagit del av rapporten.

Ofta görs ingen förhandsgranskning eller så är den så bristfällig att det är svårt att spåra varför pengar betalas ut. Det står inte hur pengarna ska användas och det görs inte ordentliga uppföljningar kring hur pengarna använts. Enligt utredarna finns det fall där UD borde krävt tillbaka pengarna.

I den interna utredningen har ett trettiotal handläggare intervjuats och där framgår att många inte vet vad bidragshantering innebär och flera uppger att de inte känner till reglerna.

Fredrik Jörgensen är expeditionschef på UD och ansvarig för att bland annat biståndshantering sköts på korrekt sätt.

– Den här rapporten visar att det finns fortsatt mycket för oss att ta itu med vad gäller våra interna rutiner. Det här har vi anledning att titta på ständigt, så det tycker jag inte är märkligt i sig, men det som ligger här av kritik det tar vi till oss och det är därför som vi nu går vidare och jobbar med detta ytterligare, säger Fredrik Jörgensen.

UD ansvarar för nästan 12 miljarder kronor varje år, pengar som ska gå till bistånd runt om i världen. Biståndsorganisationen Forum Syd som fördelar pengar från sida till olika svenska organisationer tror att uppgifterna kan leda till ett allmänt ifrågasättande av svenska bistånd.

– Vi tycker att det är oerhört allvarligt. Dels för att UD som högsta aktör inte har haft koll, men också för att människor kan tro att andra aktörer som jobbar med bistånd inte heller har koll på sina pengar, säger Annika Solström, generalsekreterare vid Forum Syd.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Ja, att förtroendet för svenskt bistånd minskar och att biståndsviljan hos svenska folket minskar. Det är oerhört allvarligt eftersom det i slutändan drabbar de fattiga människor som vi försöker stötta, säger Annika Solström.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".