Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna debatterade Arbetsförmedlingen

Publicerat fredag 18 oktober 2013 kl 17.02
Resultatet blev en kompromiss
(1:33 min)

Hur Arbetsförmedlingen ska fungera orsakade stor debatt på den pågående moderatstämman i dag i Norrköping. Resultat blev att den grundligt ska ses över, men många talare ville gå längre och har många olika konkurrerande arbetsförmedlingar.

– Precis som vi inte tror att enbart kommuner kan driva skolor, så bör vi inte tro att enbart staten kan förmedla jobb, sade moderaten Caroline Högström.

Caroline Högström fick medhåll av Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe som vill att flera olika arbetsförmedlingar ska kunna drivas parallellt, för i dag har företag svårt att rekrytera personal och dagens Arbetsförmedling gör inte sitt jobb.

– Det är arbetstillfällen som inte blir av. En mångfald av arbetsförmedlare skulle leda till fler arbetade timmar och till fler jobb, säger Erik Bengtzboe.

Men arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson ville behålla dagens system med en arbetsförmedling.

– Jobben ska bli fler. Det är enda sättet som både yngre och äldre kan komma in på arbetsmarknaden. Men jobben blir inte fler för att vi lägger ner arbetsförmedlingen, sade Elisabeth Svantesson.

Resultatet blev en kompromiss där stämman slår fast att det ska göras en genomgripande översyn av arbetsförmedlingen och att "fler och specialiserade arbetsförmedlingar" kan göra att fler får jobb. Men enligt Elisabeth Svantesson så betyder det ändå inte att Arbetsförmedlingen i sig ska få konkurrens.

– Nu ska vi först göra en bred översyn av Arbetsförmedlingen. De här diskussionerna och tankarna kommer säkert finnas i en översyn, sade Elisabeth Svantesson.

När det står att fler och specialiserade arbetsförmedlingar gör det möjligt att möta unika behov, då betyder det inte att det ska finnas fler arbetsförmedlingar än Arbetsförmedlingen?

– Nej, jag tror att Arbetsförmedlingen är den partner som vi ska ha. Den statliga arbetsförmedling är väldigt viktig på svensk arbetsmarknad, tillsammans med kompletterande aktörer.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".