Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överklagan av betyg i fokus på Moderatstämman

Publicerat lördag 19 oktober 2013 kl 14.00
"Viktigt att det finns en möjlighet att överklaga"
(1:50 min)
Moderatstämman ställer sig bakom förlängd grundskola. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Moderaterna vill nu se om det ska gå att överklaga betygen i skolan så att eleverna kan vara säkra på de får rätt betyg. Det beslutade moderatstämman i Norrköping i dag. Flera deltagare argumenterade för rätten att kunna överklaga betygen.

– För en regering som säger att betygen är viktiga, att betygen ska vara från tidigare ålder, man ska ha meritpoäng och fler steg -  så måste man också ta ett ansvar och säga att betygen är så viktiga att vi inte tillåter att betygen blir fel, säger Rasmus Törnblom moderata ungdomsförbundet.   

– Det är inte bara kunskap som spelar in, utan även personkemi mellan elever och lärare. Därför är det viktigt att det finns en möjlighet att överklaga detta ofta livsviktiga beslut för en elev, säger Agnes Skyman från Skåne.

Men partiledningen ville från början inte ha någon rätt att överklaga betygen, bland annat av rädsla för att det kan leda till för mycket administrativt arbete för lärarna.

– Vi måste också ha stor respekt för lärarnas roll och kompetens. Vi måste ha stor respekt för deras rimliga synpunkter på hur dokumentationen fungerar i skolan, sade Christian Gustavsson, som ledde arbetsgruppen om skolan på stämman.

Slutresultatet blev en kompromiss. I stället för en rak skrivning om att betyg ska kunna överklagas innebär den att partiet ska se över hur rättssäkerheten ska stärkas kring betygen, inklusive möjligheten att överklaga dem.

Moderatstämman har nu också ställt sig bakom att grundskolan ska förlängas till tio år, att sista året i förskolan ska vara obligatoriskt med skolplikt från sex år, att skriftliga kunskapsomdömen ska ges från första klass och att betyg ska införas redan från tredje klass.

– Om vi ska gå ut i den svenska skoldebatten och för att vi inte alltid ska låta som om vi bara pratar om de duktigaste eleverna så måste vi också kunna motivera varför alliansens politik också når ut till de som har sämst förutsättningar. Med tidigare betyg fångar man upp elever så att de får rätt pedagogik i rätt tid, säger Arin Karapet, Stockholm stad.

Mats Eriksson, Ekot
mats.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".