Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldts tal avslutade Moderaternas stämma

Uppdaterat söndag 20 oktober 2013 kl 14.53
Publicerat söndag 20 oktober 2013 kl 12.35
"Förbereder ett ansvarstagande som sträcker sig över fyra år"
(1:49 min)
Fredrik Reinfeldt. Foto: Stefan Jerrevång/TT.

Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, avslutade partiets stämma i Norrköping med ett tal som bland annat fokuserade på hur bra svensk ekonomi står sig.

– Vi har nu använt fyra dagar för att förbereda ett ansvarstagande som sträcker sig över fyra år. Jag känner en fantastisk energi, en fantastisk glädje, en fantastisk inspiration av att ha lyssnat till er och av respekt för att alla de beslut som vi nu har faktiskt ska kunna bli en verklighet för det här landet. Nu kör vi och vinner valet 2014, sa Fredrik Reinfeldt i sitt.

Genom Moderatstämmans beslut ska nu partiet se om det går att kriminalisera organiserat tiggeri och om det går att införa så kallade kronvittnen, som innebär att gärningsmän som bidrar till att lösa brott dom själva är inblandade i ska kunna få straffrabatt.

Enligt Moderaterna ska nu skolan inledas med obligatorsk förskoleklass när barnen är sex år och betyg ges redan från tredje klass. Och för att balansera systemet med avdrag för läxhjälp i hemmen så ska skolor som ger läxor också erbjuda läxhjälp.

Stämman såg också till att partiet ska arbeta för att alla kommuner ska erbjuda valfrihet inom hemtjänsten.

I sitt tal lade Fredrik Reinfeldt fram bilden av ett Sverige där ekonomin växt, folk fått mer pengar i plånboken och servicen i vård, skola och omsorg blivit bättre.

– Grundskälet till att svensk ekonomi är starkare än den varit på 40 år är att Sverige växer bättre än andra delar av den utvecklade världen. Vi växer snabbare än Tyskland, Österrike, Belgien, Holland, Frankrike, Finland, Danmark och Storbritannien, säger Reinfeldt i sitt tal.

– Vi tror att ekonomin ska växa kring 2,5 procent nästa år. Det skulle innebära att Sveriges kommuner och landsting fick 15 miljarder mer att röra sig med, säger Fredrik Reinfeldt.

Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, säger att Reinfeldts tal fortsätter på ett tema för stämman.

– Hans poäng är att om tillväxten är bra så blir det också pengar till välfärden och skolan. Det är ett tema här på stämman att det inte finns någon konflikt mellan skattesänkningar och välfärden, säger Tomas Ramberg i Lunchekot.

Reinfeldt anklagade Socialdemokraterna för att ha för negativ syn på Sverige, och menade att man inte kan lita på Socialdemokraterna när det säger att de inte vill höja skatterna för vanligt folk. 

– De vill höja skatten. De kommer tvingas höja skatterna. Det börjar med de 30 miljarder som de erkänt i sin budget, det är vad det börjar med. Sen blir det tio, tjugo miljarder till av Miljöpartiets olika skatter. Och sen blir det alla skatter de tyvärr måste höja för att de helt enkelt kommer på att det kostar mer allting de lovat - eller att de helt enkelt tappar greppet.

Erik Ridderstolpe, Ekot
erik.ridderstolpe@sverigesradio.se

Mats Eriksson, Ekot
mats.eriksson@sverigesradio.se

Med referat ur Lunchekot

Läs vidare:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".