Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre finska städjobb trots skatteavdrag

Publicerat tisdag 1 mars 2005 kl 12.49

Det blev färre nya städjobb i hemmen än väntat. Det är en av slutsatserna i Finland, när man på tisdagen presenterade den första utvärderingen av det fyra år gamla systemet med skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Det finländska exemplet har spelat stor roll i den svenska debatten.

– Människor städar själva och är kanske inte beredda att betala , säger utredaren Kari Niilola.

Är det en besvikelse?

– Det är en liten besvikelse att hemstädningens andel är så liten, säger Kari Niilola.

Trots skatteavdrag på omkring 22 000 svenska kronor årligen för två makar tillsammans, trots hemstädning för mellan 90 -130 kronor netto i timmen, skapades inte så många jobb i städ- eller hemvårdsbranschen som politikerna hoppades.

För fyra-fem år sedan blev avdrag för hushållsnära tjänster i Finland verklighet. Totalt ger det idag cirka 2 000 helårsjobb.

Detta är en slutats i den stora utvärdering av reformen, som nu gjorts. Slutsatsen lär spela roll också i den svenska debatten.

Avdragen lever kvar
Arbetsmarknadsminister Tarja Filatov tror ändå på systemets framtid.

– Jag tror att när de äldre bli fler, ökar efterfrågan, säger Tarja Filatov.

Systemet ska fortsätta. För första gången har det ändå uppstått en marknad för städ- och vårdjobb i hushållen. Den växer, menar hon.

Mer än två tredjedelar av skatteavdragen i Finland gäller annars reparationer av olika slag, som motsvaras av de svenska så kallade rot-avdragen.

Hälften av de jobben skulle sannolikt ha utförts ändå, men merparten som svartjobb, säger utredarna.

Det är höginkomsttagarna, villaägarna, tjänstemännen och barnfamiljerna som dragit nytta av skatteavdragen, som kostats finska staten totalt över 800 miljoner svenska kronor.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".