Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunpolitiker överfölls i hemmet

Uppdaterat torsdag 31 oktober 2013 kl 14.52
Publicerat torsdag 31 oktober 2013 kl 13.40
Kommunalråd Ulla-Maj Andersson: "Mycket hot har förekommit förut"
(1:02 min)
1 av 2
Liza Jonsson (S), politiker i Nordmaling. Foto: SVT.
2 av 2
Kommunalrådet i Nordmaling Ulla-Maj Andersson (S) under en presskonferens som hålls efter krismötet. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Kommunpolitikern Liza Jonsson (S) överfölls och misshandlades i sitt hem sent i går kväll i Nordmaling i Västerbotten. Anledningen till att hon överfölls beror troligtvis på ett beslut om nedläggning av byskolor i kommunen, säger hennes kollega, kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S), till P4 Västerbotten.

– Jag kan konstatera att bynämndens ordförande har blivit misshandlad i natt och är på lasarett, säger Ulla-Maj Andersson till P4 Västerbotten.

Vem står bakom detta tror du?

– Det vet vi inte, det vet ju inte hon heller, hon har ju ringt till mig på morgonen, Liza Jonsson. Det vet vi ingenting om och det är ju en polisiär historia.

Liza Jonsson är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nordmaling. Motivet till misshandeln tror kommunalrådet Ulla-Maj Andersson har att göra med ett beslut som kommunstyrelsen tog i måndags om att lägga ner byskolorna i Nordmaling och flytta elverna till centralorten.

– Det har det säkert, eftersom det var väl det han hade sagt till Liza när han slog henne, säger kommunalrådet Ulla-Maj Andersson.

Bakgrunden till beslutet om nedläggningen av byskolorna på orterna Gräsmyr, Håknäs, Lögdeå och Rundvik är att barn- och utbildningsnämnden har ett underskott på flera miljoner kronor. Det slutgiltiga beslutet om nedläggningen ska fattas i nästa vecka av kommunfullmäktige.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt misshandel och hemfridsbrott.

– Det vi kan gå ut med är att det har skett en misshandel i Nordmaling igår kväll vid 23-tiden, då en man har befunnit sig i en kvinnas bostad, säger förundersökningsledaren Joachim Lundberg.

Enligt polisen är kvinnan lindrigt skadad. Ingen har ännu gripits för misshandeln.

Det är avspärrat kring bostaden där polisens tekniker har sökt efter spår. Polisen har hållit förhör, men Joachim Lundberg vill inte gå in på vilka de personerna är, eller vad de har för koppling till fallet.

Liza Jonssons kollega Ulla-Maj Andersson säger att det förekommit hot mot politiker i Nordmaling förut.

– Mycket hot har förekommit förut, men alltså inte att någon har blivit slagen, alltså inte våld så, det är något nytt.

Under eftermiddagen hålls ett krismöte i kommunhuset i Nordmaling med politiker och tjänstemän i kommunen med anledning av det som hänt. 

Förundersökningsledare Joachim Lundberg kan inte bekräfta att det är Liza Jonsson som blivit misshandlad, men säger att det rent generellt är allvarligt om det finns ett politiskt motiv bakom ett brott.

– Det blir ju som ett angrepp på samhället om man börjar hoppa på politiker därför att de har fattat beslut som man inte tycker är bra.

Brå: Klart hot mot demokratin

En av sex politiker har utsatts för trakasserier, hot eller våld, enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra året.

Särskilt utsatta var de personer som hade ordförandeposter. En fjärdedel av dem hade utsatts för främst hot och trakasserier. Av tillfrågade fullmäktigeledamöter uppgav 16 procent att de någon gång under 2011 utsatts för hot, våld eller trakasserier. Majoriteten av dem (79 procent) hade dessutom utsatts flera gånger.

Undersökningen visade på skillnader mellan olika politiska uppdrag. Mest utsatta var förtroendevalda inom hälso- och sjukvårdsnämnder, styrelser och socialnämnder.

Få hade valt att lämna sina uppdrag på grund av utsatthet men nästan var tionde uppgav att de undvikit att engagera sig eller att uttala sig i vissa frågor på grund av oro och rädsla. Ett klart hot mot demokratin, enligt Brås utredare.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".