Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De borgerliga kräver lägre inkomstskatt

Publicerat måndag 7 mars 2005 kl 06.10

De borgerliga partierna har inlett förhandlingar om en gemensam skattepolitik som ska gynna låg- och medelinkomsttagare. Skatteförslaget kan vara klart redan i vår.

Tanken var ursprungligen att man skulle vara klar till årsskiftet, men moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill snabba på samtalen och anser att ett borgerligt skatteförslag bör vara klart i vår.

– Jag tycker att det kan vara idé att redan nu i anslutning till vårpropositionen arbeta fram grunderna för en inkomstskattereform i alliansens namn. Vi har fått besked från socialdemokraterna om en vilja att gå till val på högre skatter, och Per Nuder talar om att vi ska titta på detta 2007, men vi måste möta väljarna med besked, säger Fredrik Reinfeldt.

Inte skarpa förhandlingar
De borgerliga partierna har tillsatt en arbetsgrupp för att bland annat ta fram en skattepolitik som ska gynna låg- och medelinkomsttagare.

Enligt uppgifter till Ekot har förhandlingarna kommit till ett sådant läge att man diskuterar principer och totala nivåer. Än så länge beskrivs inte förhandlingarna som skarpa eller hårda.

Egentligen ska den här gruppen vara klar till årsskiftet. Men i gruppen finns olika uppfattningar om det redan till våren ska finnas ett färdigt förslag eller om det under våren räcker att man är överens om principen.

– Vi har inlett samtal. Nu när socialdemokraterna så tydligt har markerat att de vill fortsätta med den politik som de har fört, med skattelättnader för de rikaste och höjningar för de som tjänar minst, vill jag säga: låt oss möta detta med en inkomstskattereform som bygger på att det ska löna sig bättre att arbeta, säger Fredrik Reinfeldt.

Fp föreslår skattestopp
Skillnaderna för hur mycket partierna vill sänka skatterna är stora, från moderaternas cirka 50 miljarder till folkpartiets 20 miljarder och krav på skattestopp. Hur det ska lösas kan inte Reinfeldt ge svar på.

– Det finns ingen mening med att slå fast var eventuella kompromisser ska landa. Vi är övertygade om att Sverige behöver lägre inkomstskatter och att nästa stora skattereform måste ha som profil att sänka skatten för de som tjänar som minst, säger moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".