Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre skydd för misshandlade kvinnor

Publicerat onsdag 9 mars 2005 kl 08.02

På torsdagen kommer socialtjänstminister Morgan Johansson att lämna direktiv till en utredning om förbättrat skydd för misshandlade kvinnor.

En rapport som människorättsorganisationen Amnesty presenterade häromdagen visar att kommunerna i många fall inte alls tar ansvar för kvinnornas säkerhet utan de är hänvisade till ideellt arbetande kvinnojourer.

– Vi tycker att det måste vara en naturlig del av välfärdsstaten att om du blir utsatt för våld så måste du ha någonstans att vända dig och du måste ha en möjlighet till ett skyddat boende, till psykiskt stöd och omvårdnad, säger Morgan Johansson.

– Det är viktigt att alla resurser i samhället ställer upp, både socialtjänsten och polisen, säger han.

Få kommuner driver kvinnojourer
Amnesty frågade kommunerna om deras beredskap för misshandlade och hotade kvinnor. Kommunala kvinnojourer finns i sex kommuner.

I många kommuner litar man på de kvinnojourer som drivs ideellt, men de får i de flesta fall lite ekonomiskt stöd från kommunerna. Var tionde kommun bidrar inte alls.

Det är inte rätt att hotade kvinnors liv ibland hänger på ideella organisationer, tycker Morgan Johansson.

”Har vuxit fram”
– Jag tycker att det är en naturlig del av välfärdsstaten där vi borde ha en beredskap i samhället på ett helt annat sätt. Det är nog så att detta har växt fram från ideella organisationer som har sett ett behov, säger Morgan Johansson.

Bör kommunerna bekosta kvinnojourernas arbete och också avlöna dem som arbetar ideellt?

– Jag har sagt att man får lösa det lokalt hur man vill. Det viktiga är att de finns en beredskap. Om jobbet utförs av en kvinnojour så är det okej, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".