Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialbidragen ökar igen

Publicerat onsdag 9 mars 2005 kl 12.33

Kostnaden för socialbidrag i Sverige ökar. Det visar en rapport från Socialstyrelsen som presenterades på onsdagen. Det finns stora skillnader mellan kommunerna i hur stora kostnader man totalt har för individ- och familjeomsorg.

– Det handlar om insatser för utsatta barn, det handlar om insatser för missbrukare och det handlar om försörjningsstödet, det ekonomiska biståndet. De kostnaderna skiljer sig åt mellan olika typer av kommuner, säger Leif Klingensjö på Sveriges Kommuner och Landsting.

Efter att ha sjunkit i flera år visar Socialstyrelsens rapport, som läggs fram på onsdagen att kostnaden för socialbidrag ökar igen i kommunerna.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan kommunerna i hur stora sociala kostnader man har,

framför allt inom individ- och familjeomsorgen, där socialbidraget är en del.

2003 varierade de kostnaderna från 463 kronor per invånare i den kommun som satsade minst till 5 374 kronor i kommunen som satsade mest.

– Framför allt handlar det om strukturella skillnader mellan kommunerna. Framför allt handlar det om arbetslösheten och ålderssammansättningen i befolkningen. De strukturella faktorerna är de viktigaste, säger Leif Klingesjö.

Därför har större kommuner ofta större sociala kostnader.

Rapporten visar att trots att man tagit hänsyn till strukturella förhållanden, är skillnaderna fortfarande stora, inte minst när det gäller hur mycket det ekonomiska biståndet, socialbidraget, kostar.

Det beror mest på vilket arbetssätt man har och hur bra samverkan kommunen har med myndigheter, säger Leif Klingensjö.

– Om man arbetar aktivt med enskilda med försörjningsbehov för att få ut dem ur bidragsberoendet och samarbetar med arbetsförmedling och försäkringskassan och andra avgör hur höga kostnaderna blir, säger Leif Klingensjö på Sveriges Kommuner och Landsting.

Anja Sundberg
anja.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".