Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Korruptionen i Europa kostar över tusen miljarder

Publicerat måndag 3 februari 2014 kl 12.23
Malmström: "Det är lågt räknat"
(1:44 min)
Cecilia Malmström. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Tre fjärdedelar av européerna ser korruption som ett allvarligt problem. Idag presenterar EU-kommissionär Cecilia Malmström en rapport med en lång rad rekommendationer för att förbättra arbetet mot mutor och maktmissbruk i Europa.

– Allt fler medborgare känner att korruptionen ökar i deras länder. Det är självupplevt, deras egen subjektiva känsla, men det är ändå ett problem. Väldigt många företag upplever att korruptionen i ett antal EU-länder är ett hinder för dem att investera och växa som de skulle, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

– Korruptionen kostar också EU-medborgarna minst en EU-budget om året, det är mycket pengar vi talar om. Över tusen miljarder kronor, och det är lågt räknat, det är det vi vet. Det är pengar som kunde användas på ett mycket klokare sätt. Det undergräver tilltron till de politiska och demokratiska institutionerna, så det här är ett allvarligt problem, säger Cecilia Malmström.

Mycket av Europas korruption har koppling till byggbranschen och hälsovården, enligt EU-kommissionens första samlade korruptionsrapport som presenteras idag.

Rumänien, Bulgarien, Italien och Grekland pekas där ut som länder med stora korruptionsproblem.

EU-kommissionen ger varje medlemsland specifika rekommendationer om hur de bör förbättra bekämpningen av mutor och maktmissbruk. Mycket handlar om bättre regler kring när stater och kommuner köper upp varor och tjänster av privata företag. Enligt rapporten kan uppemot en fjärdedel av alla offentliga upphandlingar vara påverkade av korruption.

Sverige pekas ut som ett av de minst korrupta länderna i Europa, men Cecilia Malmström pekar på misstänkta mutskandaler kring Telia Sonera och Göteborgs stad. Malmström vill bland annat att Sveriges kommuner ska bli öppnare om sina avtal med privata företag. Dessutom anser EU-kommissionen att Sverige bör stoppa anonyma bidrag till politiska partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".