Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen tillsätter kommission mot antiziganism

Publicerat onsdag 26 mars 2014 kl 10.29
"Kommissionen kommer att agera under arbetets gång"
(2:14 min)
Thomas Hammarberg blir ordförande för den nya kommissionen mot antiziganism, som regeringen tillsatt. Foto: Lars Pehrson/TT.

Regeringen tillsätter nu en kommission för mot antiziganism, dvs rasism riktad mot romer. Kommissionen är en uppföljning av den vitbok som tagits fram på regeringens uppdrag.

En majoritet av ledamöterna i kommissionen är romer och syftet är att ta tag i situationen idag för romerna säger intergrationsminister Erik Ullenhag.

– Det finns en omfattande diskriminering och ren rasism som drabbar romer, fortfarande  allvarligare än andra grupper i samhället.

– Nu har vi kartlagt vad som hände under 1900-talet. Nu handlar det om att ta tag i de fördomar och rasism som möter romer nu.

Kommissionen mot antiziganism, det vill säga rasism riktad mot romer ska exempelvis granska registreringen av romer som polisen i Skåne gjorde, och granskning av exempelvis hur skola och andra myndigheter behandlar romer.

Kunskap ska samlas in och kommissionen ska ge förslag på åtgärder som kan vidtas för att förebygga och komma tillrätta med rasism mot romer.

Kommissionen ska verka i två år och kommer att ha medel för att göra opinionsundersökningar och möjlighet att under tiden uppmärksamma missförhållanden som upptäcks.

Frågan om de romska tiggare som numera finns i Sverige kommer också att finnas med i diskussionen säger Erik Ullenhag:

– Grundproblemet med att vi ser människor som lever på våra gator och tigger, är att vi har en mycket omfattande rasism mot romer, just i Rumänien.

– För mig är det viktigt att också kunna visa upp att Sverige gör sin hemläxa på hemmaplan, och då blir det lättare att ställa krav på andra länder.  

Fem av nio ledamöter i kommissionen är romer och ordförande blir Thomas Hammarberg, som sedan 1960-talet arbetat för mänskliga rättigheter och nu senast arbetade i sex år som Europeiska rådets kommissionär för mänskliga rättigheter:

– Vi kommer inte att nöja oss bara med att skriva en rapport om två år, utan vi kommer att agera under arbetets gång. Och allt det vi tycker är bekräftat under arbetets gång, det kommer vi att agera på. Så vi kommer att bli en sån där katalysator för de etablerade och permanenta myndigheterna att göra någonting, och de kommer att tvingas gå in i debatt om de har en annan åsikt, säger Thomas Hammarberg.     

Vid presentationen igår av den romska vitboken framkom att en av de inbjudna gästerna, Diana Nyman från romska rådet, avvisades från att äta frukost bland övriga gäster på Hotell Sheraton i Stockholm.

Integrationsminister Erik Ullenhag reagerar starkt mot det inträffade:

 – Den här typen av beteende ska man inte ha! Visar det sig att ett hotell diskriminerar, då ska regeringskansliet och regeringen inte använda sig av det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".