Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lagen om datalagring behöver inte ändras - trots EU-beslut

Publicerat fredag 13 juni 2014 kl 14.10
"Det är två helt skilda lagar"
(1:45 min)
Foto:TT

Den svenska lagen om datalagring behöver inte ändras på grund av att EU-domstolen för två månader sedan underkände EU-direktivet om datalagring. Det är två helt skilda lagar säger utredaren Sten Heckscher idag när han överlämnade en rapport till justitieminister Beatrice Ask.

Det betyder att svenska operatörsbolag även i fortsättningen kommer att samla in, lagra och lämna ut trafikuppgifter från enskilda personer säger Sten Heckscher.

-Vi finner att svensk lagstiftning på det här området strider inte mot EU-rätten eller mot europarätten över huvudtaget. Vi är inte tvugna att ändra något i svensk rätt överhuvudtaget. Sen  kan vi välja attgöra det iallafall. Därför att vi vill ha ett ännu bättre intergritetsskydd. Men svensk lagstiftning duger.

Det var i april som EU-domstolen underkände EU-direktivet om datalagring. Men det är enligt Sten Heckscher två skilda saker den svenska lagen och EU-direktivet.. Den svenska lagen har t.ex. större skydd mot den personliga integriteten säger han. Lagringen av data är säker och utlämningen till t.ex. polisen sker på ett tillfredställande sätt säger han.

Det betyder att operaörerna som t.ex. Telia och Tele2 kommer att fortsätta att ha krav på sej att samla in och lagra uppgifter i sex månader. Och det är PTS, post och telestyrelsen som kontrollerar att det sker. Skulle någon operatör vägra att göra det kan det bli en prövning i EU-domstolen och en förvaltningsrätt kräver det säger Sten Heckscher:

- Då kan man tänka sej en situation där den svenska förvaltningsdomstolen vänder sej till domstolen i Luxemburg och försöker få något slags förhandbesked på en konkret bestämd fråga, ja det kan hända.

Justitieminister Beatrice Ask säger att den stora debatt som var om datalagringen gav en bättre lag här än EU-direktivet:

-Vad EU-domstolen har prövat det är ju EU-direktivet. Och det som utredaren nu har gjort, det är ju att man har tagit den prövningen och ställt den vid den svenska lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, och konstaterar då att dom kritik-punkter man tar upp inte träffar den svenska lagstiftningen därför att vi gjorde mer när det gällde rättssäkerhet och annat vilket ju är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".