Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökning av asylsökande från Eritrea

Publicerat torsdag 19 juni 2014 kl 15.16
"Flyr från fruktansvärda förhållanden"
(3:12 min)
Varje månad lämnar 5000 personer Eritrea i hopp om ett bättre liv. Foto Oded Balilty/TT.

Det har skett en stor ökning av asylsökande från Eritrea till Sverige under 2014. Ökningen är störst bland barn och ungdomar under 18 år. Där har antalet ökat med cirka 1 000 procent jämfört med samma period i fjol.

– De lever under svåra förhållanden i sitt land. Ekonomin har sjunkit i botten. Framförallt yngre människor upplever att de inte har någon framtid. Systemet är sådant att redan när du går det sista året på gymnasiet så blir du förflyttad till den allmänna samhälls- eller militärtjänsten, säger Christer Zettergren omvärldschef på Migrationsverket.

Eritrea har de senaste åren blivit ett alltmer slutet och totalitärt land. Det finns till exempel inte längre några hjälporganisationer eller observatörer kvar i landet som kan rapportera om hur det är där - men det lilla som kommer ut är berättelser om hur personer med till exempel politiska åsikter och barn behandlas.

Som 13-åring kan du tvingas in i samhällstjänst. I många fall innebär det i praktiken militärtjänst, där tortyr och våldtäkt är vanligt, berättar flera av de barn och ungdomar som Migrationsverket har träffat. Och de som lyckas ta sig ut från den här svåra situationen har en svår resa framför sig.

– Här finns fruktansvärda berättelser. Det är ju inga semesterresor folk ger sig ut på. De tar sig igenom öken, de blir överfallna, rånade, torterade, de saknar mat. Så att ta sig till Sverige kräver starka människor som verkligen satsar allt och får hjälp av olika delar för att komma den ganska långa vägen från Eritrea. Och de kommer behöva mycket stöd när de kommer till Sverige, säger Christer Zettergren.

Varje månad lämnar cirka 5 000 personer Eritrea. Många hamnar till en början i Sudan, men där blir de inte kvar särskilt länge, säger Christer Zettergren, utan de tar sig mer och mer norrut.  

De flesta tar sig vidare till Italien. Därifrån bestäms vilket land de ska åka till, och eftersom många eritreaner sedan tidigare har släktingar i europeiska länder så söker sig många till länder som Norge, Schweiz, Nederländerna, Tyskland och Sverige.

Till Sverige har Migrationsverket under perioden januari fram till i dag märkt av en stor ökning av asylsökanden från Eritrea. Hittills i år har närmare 3 000 eritreaner sökt skydd. En ökning med ungefär 150 procent jämfört med samma period förra året.

Den största ökningen finns bland barn och ungdomar under 18 år som kommer utan vårdnadshavare. Fram till i dag har nästan 400 ensamkommande barn sökt asyl under året. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med cirka 1 000 procent. Då var siffran 32.

Migrationsverket klassade tidigare merparten som "alternativt skyddsbehövande". Men sedan årsskiftet får nästan alla i stället "flyktingstatus". Av de avgjorda fallen i år har samtliga eritreaner som sökt asyl fått permanent uppehållstillstånd. Fredrik Beijer är rättschef på Migrationsverket.

– Eritrea är inget land där vi ser att situationen är övergående. Så det finns enligt den lagstiftning som vi har ingen anledning att bevilja annat än permanent uppehållstillstånd. Och det är klart att när vi vet att ett land är totalitärt och det finns rapporter om övergrepp, och vi vet allt mindre om vad som faktiskt händer vid en inresekontroll, då måste vi vara väldigt försiktiga. Vi kan inte ta en risk att sända tillbaka en person om vi inte är säkra på att det här kommer att gå bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".