Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Usel boendemiljö för flyktingar i Kramfors

Publicerat tisdag 23 september 2014 kl 06.12
"Det är insekter i sängarna"
(2:13 min)
1 av 9
2 av 9
Den här 4-åriga flickan från Etritrea kan inte behålla maten som hon får på boendet och ligger utslagen på sängen stor del av tiden. Foto: Ehab Aljaby.
3 av 9
Den 4-åriga flickan delar rum med 6 vuxna. Foto: Ehab Aljaby.
4 av 9
Tvättstugan där samtliga tvättmaskiner är trasiga. Detta samtidigt som två småbarn är magsjuka. Foto: Ehab Aljaby.
5 av 9
Sung från Peking visar sina utslag över hela kroppen som troligen har orsakats av vägglöss. Andra boende har samma problem. Foto: Ehab Aljaby.
6 av 9
Sung från Peking. Foto: Ehab Aljaby.
7 av 9
Precis utanför dörren till en barnfamiljs rum sticker sladdarana rakt ut från väggen. Foto: Ehab Aljaby.
8 av 9
Ett av få duschrum som de 150 boende har att dela på. Det luktar starkt av fukt och mögel, och är fullt av svart prickar på väggen. Foto: Ehab Aljaby.
9 av 9
Två av duschmunstyckena saknas och blandaren har lossnat från väggen. Foto: Ehab Aljaby.

Alltfler asylsökande kommer till Sverige och det blir allt svårare att hitta bostäder som fungerar. Migrationsverket hyr platser på boenden som drivs av privata entreprenörer. Ekot har besökt ett sådant i Kramfors i Västernorrland, där flyktingar bor i ren misär.

Flera barnfamiljer finns bland de som hamnat i Frånö några kilometer utanför Kramfors i Västernorrland. Boendet ligger alldeles intill Riksväg 90 och lastbilarna dånar genom rutorna som gått sönder och lagats av de asylsökande med en gammal plastpåse av den tunna typen som används för att lägga frukt i.

Aiham kom från Syrien för två veckor sedan. Nu har han diagnosticerats med begynnande depression. Hans tillstånd förvärras av trängseln och de dåliga förhållandena inne på asylboendet.

Han visar oss duschutrymmet. Duschfästena har lossnat från väggen. Tapeten är bubblig av fukten, från de sönderrostade rören strilar det vatten som ett sorts sprinklersystem. Golvet är täckt av stora missfärgade fläckar.

Det luktar mögel och den som lyfter blicken mot taket ser ett tätt mönster av svarta prickar mellan bården av blå svalor.

– Jag tycker inte om det här. Det är så illa, säger Aiham som delar ett rum på några få kvadratmeter med tre andra män. En av dem har ett läkarintyg på att han behöver bo själv på grund av hans psykiska besvär.

I ett annat rum i asylboendet i Frånö sitter Sung som flytt från Kina. Han är en aktivist som överlevt massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Nu är han är besviken på Sverige. Han menar att människor försöker sko sig på andra här.

Sung knäpper upp skjortärmarna och visar blåröda fläckar. Han har dem på benen också och på halsen har det blivit en decimeterbred blaffa.

– Det är insekter i sängarna, säger han. Han tror att det är vägglöss och de försvinner inte när Anticimex sanerar menar han.

Flera i Frånö har liknande besvär. Ett annat problem för dem är att det saknas fungerande tvättmaskiner. När Ekot är på besök tycks ingen av tvättmaskinerna fungera. De anställda på anläggningen antyder att de boende skulle ha sönder dem med flit. Vaktmästaren öppnar dörren till tvättstugan genom att skruva upp de skruvar han stängt till dörren med.

Därinne står tre trasiga maskiner. En saknar knappar, på en annan är luckan trasig. På väggen sitter en manual på svenska. 

I ett avlångt rum med tre våningssängar i ligger en liten flicka utslagen i nederslafen. Hennes mamma berättar att de kom hit från Eritrea för två månader sedan. Nu är flickan sjuk, hon tål inte maten de får, hon får samma mat som de vuxna och hon kräks varje dag.

Fredrik Hollbrink är en av delägarna i HK Partners som driver asylboendet i Frånö. Han menar att många av klagomålen beror på att Migrationsverket överfyllt boendet. På grund av att det kommer fler än beräknat har Migrationsverket sett sig tvunget att justera sina egna normer för hur stor yta var och en måste ha.

Fredrik Hollbrink påpekar också att Migrationsverket godkänt lokalerna innan de startade boendet för ett knappt år sedan. Han gör också gällande att de många av de felen som jag nämner beror på att någon haft sönder tvättmaskiner och detaljer i duschen just natten innan jag besökte boendet. Fredrik Hollbrink säger att det är den information han fått från sina anställda.

Men en film de boende i Frånö skickade till mig för en vecka sedan visar bland annat duscharna i lika dåligt skick som nu.

Samtidigt med missnöjet gör Fredrik Hollbrink och hans partner bra affärer. Förra året drog de in uppåt 600 000 kronor bara på de två månader boendet hade öppet. De hade en vinstmarginal på nästan 50 procent. Fredrik Hollbrink säger att det troligen kommer bli en vinst i år också men inte lika stor.

Men nu har de boende fått nog av den dåliga standarden. Under måndagsförmiddagen gick ett antal av de boende de knappa fem kilometerna in till Kramfors och Migrationsverkets lokalavdelning och demonstrerade.

Det tog skruv. Redan samma dag kom en på verket ut och inspekterade asylboendet. Och framåt kvällen lovade regionchefen att flytta på minst 50 av de boende till andra ställen med start redan i veckan.

Asylboendet i Frånö däremot verkar bli kvar. Migrationsverket behöver alla platser de kan få just nu när nöden är stor på många håll i världen. Och det är inte säkert att det blir någon renovering av duscharna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".