Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama kallar till krismöte om ebola

Uppdaterat onsdag 15 oktober 2014 kl 21.34
Publicerat onsdag 15 oktober 2014 kl 16.47
"De som vårdade den dödssjuke tog även hand om andra patienter"
(1:53 min)
Sjukhuset i Texas där den ebola-smittade mannen vårdades. Foto: TT.

USA:s president Barack Obama håller i kväll ett krismöte om ebola med sina ministrar. Detta efter att ytterligare en sjuksköterska smittats av ebola i Dallas. Även denna sjuksköterska vårdade den man som avled i ebola i förra veckan och sjukhuset har fått kraftig kritik för stora brister i grundläggande smittskyddsrutiner.

När den svårt sjuke Thomas Duncan för andra gången sökte vård för mycket hög feber och andra symptom togs han in på sjukhuset i Dallas.

Läkarna var vid det laget helt säkra på att Duncan bar på det våldsamt smittsamma och livshotande ebolaviruset.

Men ändå - innan Duncan kom till en isolerad intensivvårdsenhet, låg han i flera timmar på akuten, i samma rum som flera andra patienter, och med personal som rörde sig mellan dem, utan några särskilda försiktighetsåtgärder.

Och när Duncan väl var isolerad, svårt sjuk i det om beskrivs som konstanta kaskadkräkningar och explosiva diarréer, då användes varken heltäckande dräkter eller skoskydd på de många personer som ständigt rörde sig ut och in i det nedsölade rummet.

Inte heller förekom någon avsköljning med till exempel sådan klorlösning som regelmässigt används i Västafrika.

Kanske mest häpnadsväckande - de som vårdade den dödssjuke Duncan tog även hand om andra patienter på avdelningen, utan att några smittskyddsrutiner följdes.

Men det finns mer som nu kommer fram om bristen på ledning, på föreskrifter, regler och rutiner på detta Dallas välkända, och hittills respekterade, storsjukhus.

Blodprover från Duncan skickades genom sjukhusets vanliga rörpostsystem, utan några särskilda skyddsåtgärder. Nu misstänks proverna ha läckt och spridit smitta i ledningarna, och kanske även direkt till laboratoriepersonal.

De stora mängderna farligt avfall som hör till vården av en svårt sjuk patient - sängkläder, handdukar, kompresser, kanyler - las på hög ända upp till taket i ett öppet rum i flera dagar innan det togs därifrån.

Uppgifterna kommer från de hela 77 personer som sattes in i vården av Thomas Duncan, och som nu slår larm om de stora bristerna på sin arbetsplats.

Två av dem har redan insjuknat i ebola, och myndigheterna här utgår nu från att fler kommer att falla offer för den smittspridning som sjukhuset i Dallas själv tycks ha framkallat.

Den senast smittade personen flög med ett flygplan från Cleveland till Dallas dagen innan hon insjuknade och diagnosen kunde ställas.

De 132 andra passagerarna på det planet uppmanas nu att ta kontakt med sjukvården så att de kan övervakas.

Både Frankrike och Tjeckien har i dag meddelat att länderna tänker börja screena anländande flygpassagerare som kommer från det eboladrabbade Västafrika eller som nyligen besökt området. Samtidigt har den svenska ambassaden i Liberia har sänkt bemanningen på ambassaden från ordinarie sju anställda till tre.

Enligt Sidas tidning "Omvärlden" har all personal från biståndsmyndigheten kallats hem till Sverige.

Sammanlagt har nu nära 4 500 personer avlidit i ebola enligt världshälsoorganisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".