Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaliber: Utvisade injiceras mot sin vilja med lugnande medel

Publicerat fredag 24 oktober 2014 kl 05.28
Kriminalvårdens transporttjänst "Har varit en rejäl fläck"
(2:37 min)
Det har förekommit tvångsinjiceringar ombord på utvisningsresorna.

Svenska utvisningar ska ske under humana och värdiga former. Men personer som utvisats från Sverige har fått lugnande, narkotikaklassade injektioner mot sin vilja. Det avslöjar P1-programmet Kaliber i dag.

Söndag 12.00: Kalibers granskning del 2 - Kriminalvårdens utvisningsresor

– Men får inte smyga in någon behandling utan Hälso- och Sjukvårdslagen kräver att man fullföljer all behandling med respekt för den enskildes intigritet och vilja, säger Anders Alexandersson, jurist på Inspektionen för vård och omsorg.

I Sverige är det är olagligt att ge lugnande injektioner mot någons vilja, om personen inte är omhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård.

Kaliber har begärt ut alla sjukvårdsrapporter som skickats till Kriminalvårdens transporttjänst mellan 2010 och 2014, och fått rapporter från 33 utvisningsresor.

Det är de enda rapporter som finns enligt Transporttjänsten, samtidigt som vi vet att vårdpersonal varit med vid betydligt fler tillfällen.

Men i de rapoprter som Kaliber tagit del av finns sju tillfällen där personer som ska utvisas, och som beskrivs som aggressiva eller som anses riskera skada sig själv eller andra, fått lugnande injektioner av vårdpersonal.

Det handlar om Stesolid, en narkotikaklassad bensodiazepin.

I fyra fall framgår det tydligt att det skett under tvång och två av de injektionerna har enligt rapporterna skett innan ombordstigning eller innan planet har lyft.

Är det okej att ge en injektion av Stesolid då och sedan efteråt till exempel berätta att "nu har du fått det här och jag gav dig det för att du var upprörd?"

– Det går inte alls. Det är helt klart olagligt, säger Anders Alexandersson, jurist på IVO.

Det är Kriminalvårdens Transporttjänst som genomfört utvisningarna och som haft tillgång till sjukvårdsrapporterna. Men det är först när Kaliber började granska  som den medicinska ledningen vid Kriminalvården får kännedom om att lugnande injektioner getts med tvång.

– Detta är inte tillåtet, konstaterar Lars-Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården.

Vad tänker du göra nu när du har den här informationen?

– Vi måste be våra juridiska experter titta på det här.

Sjukvårdsrapporterna har suttit i pärmar på transporttjänstens planeringskontor i Arvidsjaur. Platschefen Hans Lagerlöf säger att detta borde hanterats bättre:

– Vi kan väl bara konstatera att det här har varit en rejäl fläck och att vi borde ha skött det här betydligt bättre.

Kriminalvårdens medicinske rådgivare, Lars Håkan Nilsson, utesluter inte att polisanmäla:

– Det är ju fall där det uppenbarligen skett handlingar som inte går att försvara lagligt sett, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".