Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

25 europeiska banker underkända av ECB

Uppdaterat söndag 26 oktober 2014 kl 14.05
Publicerat söndag 26 oktober 2014 kl 12.08
Foto: TT

25 banker av 130 testade har underkänts i Europeiska Centralbankens stresstester av eurozonens viktigaste banker. Bankens test undersöker framförallt hur väl bankerna står rustade mot exempelvis en ny finanskris. ECB är dock nöjda med resultatet av testet och hoppas att det förbättra möjligheten för en snabbare ekonomisk återhämning inom eurozonen.

– Resultatet av testet garanterar att den ekonomiska återhämningen åtminstone inte ska dämpas av dålig tillgång på lån från bankerna, sa ECB:s vice ordförande Vitor Constancio.

Förhoppningen från centralbanken är att testresultatet ska öka förtroendet för euroområdets banksektor och bidra till att öka utlåningen för att få fart på de ekonomiska hjulen.

25 av de 130 testade bankerna underkändes i testet. De anses ha för litet eget kapital för att exempelvis överleva en ny finanskris. Flest underkända banker finns i Italien, nio stycken, tre i Grekland och två i Slovenien. Men även en bank i Tyskland underkändes.

Men ECB underströk också att 12 av de underkända bankerna under 2014 samlat in så pass mycket kapital att de nu kan anses vara utom fara.

De 13 banker som återstår har två veckor på sig att presentera trovärdiga planer på hur de inom 9 månader ska kunna samla in det nödvändiga kapitalet för att godkännas. Gör de inte det kan ECB ta till nya åtgärder och på sikt även avveckla bankerna.

Antalet underkända banker låg i paritet med förhandsförväntningarna. I en parallell undersökning av 124 banker utanför euroområdet godkändes flera av de svenska storbankerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".