Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bahnhof har ny plan för att komma undan lagringskrav

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 08.50
Ny plan ska skydda kunderna
(1:37 min)
Foto: Bertil Ericson/TT.

Post- och telestyrelsen (PTS) hotar bredbandsoperatören Bahnhof med böter på fem miljoner kronor om inte företaget senast den 24 november börjar lagra trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål.

Men bredbandsoperatören Bahnhof tänker fortsätta vägra lagra kundernas uppgifter. Jon Jordås är kommunikationschef på Bahnhof:

– Vi har en plan B, som vi kommer att lansera innan tidsfristen för vitet går ut. Vår motåtgärd syftar till att skydda våra kunder från datalagringen och är också ett sätt för oss att inte lägga oss platt för PTS krav, säger han till Ekot.

Vad planen går ut på kan han inte gå in på än.

– Det återstår en del detaljer vi måste lösa, men den kommer att presenteras för kunderna innan tiden för vitet går ut, säger Jon Jordås. 

PTS stödjer sig på ett beslut i förvaltningsrätten i Stockholm som slagit fast att de svenska reglerna ska gälla. Det myndigheten kräver är att operatörerna ska lagra användarnas trafikuppgifter om data- och teletrafik, som brottsbekämpande myndigheter sedan kan begära ut för att lösa eller förhindra att brott begås.

Enligt Jon Jordås är Bahnhof den enda svenska operatören idag, som framhärdat med att vägra följa PTS krav på lagring av trafikuppgifter.

Bahnhof har lutat sig emot ett beslut i EU-domstolen, som i våras ogiltigförklarade EU:s datalagringsdirektiv.

Enligt Jon Jordås undersöker bolagets jurister vilka möjligheter man har för att överklaga PTS beslut.

– En av de vägar vi måste gå är via svenska domstolar innan vi kan gå till EU-domstolen, eftersom det bara är den vägen man kan begära förhandsprövning hos EU-domstolen, säger han.

Att betala vitet och fortsätta vägra lagra uppgifterna är däremot inte det bästa alternativet, enligt Bahnhofs ledning.

– Vi utgår från att PTS i det fallet höjer vitesbeloppet i nästa steg för att tvinga oss lagra, men med vår plan B kommer vi ändå att skydda våra kunder från lagringen av trafikuppgifter, säger Jon Jordås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".