Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tele 2 överklagar dom om datalagring

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 12.51
"Medlemsstater inom EU har hanterat frågan olika"
(1:38 min)
Foto: Andreas Apell/Scanpix.

Tele 2 överklagar nu förvaltningsrättens dom för två veckor sedan om att telekomoperatören skall lagra all datatrafik i sex månader. En överklagan har skickats in till kammarrätten.

– Vi är skyldiga att lagra data under den tid som rättsprocessen pågår. Vi yrkade på så kallad inhibition hos domstolen, vilket innebär att vi inte skulle vara skyldiga att lagra under tiden som rättsprocessen pågår, men domstolen valde att avslå det yrkandet, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele 2.

I april i år förklarade EU-domstolen att datalagringsdirektivet är ogiltigt med bristande hänsyn för privatlivet, skydd av personuppgifter och EU:s stadgar om de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Det var då som ett flertal operatörer slutade att lagra data enligt direktivet, däribland Tele 2.

Den svenska regeringen tillsatte en utredning som kom fram till att den svenska lagen ändå skulle fortsätta att gälla. Efter ett föreläggande i juni lagrar Tele 2 åter all datatrafik sedan sex månader tillbaka.

De kommer att följa direktivet fram tills en domstol eventuellt beslutar något annat.

– För oss är det ett fundament i ett rättssamhälle att man följer den rättsordning som finns, säger Stefan Backman.

Stefan Backman säger att ett centralt syfte med överklagandet av förvaltningsrättens dom är att man vill att kammarrätten skall inhämta ett så kallat förhandsbesked från EU-domstolen som kan avgöra huruvida den svenska lagstiftningen är giltig eller inte.

– Skälet är att vi ser att olika medlemsstater inom EU har hanterat frågan på olika sätt, säger Stefan Backman. Sverige och Belgien är de enda länderna som inte vidtagit några som helst ändringar efter EU-domstolens underkännande av datalagringsdirektivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".