Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åttaåring dödad - rättegång inleds

Publicerat onsdag 29 oktober 2014 kl 11.46
"Flickan hade utsatts för massivt våld"
(2:02 min)
Foto: TT

Idag började rättegången mot den man och den kvinna som är misstänkta för att ha dödat den åttaåriga flickan i Karlskrona i våras.

I sin sakframställan argumenterade åklagaren Pernilla Åström för att båda vårdnadshavarna ska dömas för mord, oavsett vem av dem som tillfogade flickan de skador som dödade henne.

Det är de båda vårdnadshavarnas så kallade garantställning, att de hade ett kollektivt ansvar att skydda flickan, som gör att åklagare Pernilla Åström vill döma båda för mord även om inte rätten finner det bevisat att båda orsakade själva skadorna. I sin sakframställan lutade hon sig mot liknande rättsfall, men medgav samtidigt att det är ovanligt med mordåtal för passivitet.

– Det handlar om en underlåtenhet, en passivitet och det är det som är det ovanliga i detta åtalet, sa Pernilla Åström.

Mot åklagarens bild av garantställning och gemensamt ansvar för flickans död, står de åtalades version. Ett gift par som var släkt med flickan och i vars hem hon bodde.

– Försvaret förnekar brottslig gärning, och det gäller samtliga ansvarsyrkande, sa parets försvarsadvokat.

Mannen, som var flickans förordnade vårdnadshavare, har i förhör sagt att det var hans fru som dödade flickan, medan kvinnan säger sig inte veta hur flickan dog. Under rättegången argumenterade dessutom kvinnans försvar för att hon inte var att betrakta som flickans faktiska vårdnadshavare, en av grundstenarna i åklagarens linje med garantställning och gemensamt ansvar.

– Det är korrekt att hon har deltagit i omvårdnaden, däremot så har hon inte haft något inflytande över omvårdnad och fostran, sa parets försvar.

Det var fullsatt och ett stort säkerhetspådrag i Karlskrona tingsrätt på rättegångens första dag. Media och åhörare fick sitta i en sal intill och följa rättens arbete via bildskärmar. Flickans pappa var närvarande i rätten, enligt uppgift är även mamman på väg till Sverige från Gaza, där flickan kom ifrån, för att närvara under rättegången.

Obduktionen har visat att flickan dog av massivt våld mot stora delar av kroppen, åklagaren yrkade på stängda dörrar när rätten skulle titta på bilder från kvällen den 30 april då flickan kom livlös till akuten. Rättegången beräknas pågå till i mitten av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".