Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lika självklart att investera i barn som i vägar och broar"

Publicerat tisdag 4 november 2014 kl 12.58
"Lika självklart att investera tidigt i barn som i vägar och broar"
(1:49 min)
Foto:TT

Förebyggande insatser för utagerande unga kan spara stora pengar åt kommunerna. Genom att erbjuda föräldrarna hjälp i sin kontakt med de utagerande barnen i tidig ålder kan riskerna minskas för olika kostsamma negativa utfall senare.

Stockholms kommun har utbildat 10 000 föräldrar de senaste åren med gott resultat, menar det tidigare moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr.

– Det här har gått över all förväntan. Vi trodde nog att det skulle finnas ett intresse hos föräldrar att ta del av utbildningar om hur man stärker relationerna med sina barn, förebygger konflikter och stärker självkänslan, säger Anna König Jerlmyr.

Det handlar om satsa på förebyggande arbete med fokus på de små, utåtagerande barnen istället för att släcka bränder, alltså akuta lösningar som blir mer kostsamma i längden.

I den nya forskningen visar författarna att varje investerad krona bli upp till sju-åtta sparade kronor på femton års sikt. 

Genom att erbjuda föräldrarna hjälp i sin kontakt med de utagerande barnen i tidig ålder ska föräldrarna ska få verktyg att tygla sina barn, så de inte riskerar att hamna snett. Det förklarar Inna Feldman vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, som har varit med och räknat fram resultaten i den nya studien.

Om man visar ett utagerande beteende vid sju års ålder är det en ganska klar prognos. De löper mycket större risk att hamna snett, till exempel psykosociala arbetshinder, missbruk och kriminalitet. Risken för de barnen är mycket, mycket högre än i jämförelse med de andra barnen. På det baseras våra beräkningar.

Resultaten i den här forskningen tror det tidigare moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr kan spela roll när kommunerna ska fatta beslut om sociala investeringar.

– Jag tror att man inser att förebyggande sociala insatser inte behöver ses som kostnader, vilket det har gjorts alldeles för länge utan att det faktiskt kan ses som investeringar. Det ska vara precis lika naturligt att investera i barn och unga genom tidiga insatser och föräldrastöd som att man investerar i vägar och broar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".