Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter dödsolyckan - ministern kritisk till förra regeringen

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 20.55
"Har bidragit till att situationen har försämrats"
(8:03 min)
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister. Foto: Anders Hildemar Olsson/Sveriges Radio.

Genom nedrusta arbetsmiljöverket bidrog den förra regeringen till en försämrad situation vad gäller skador i arbetslivet, menar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Verket har moderniserats och effektiviseras, försvarar sig Katarina Brännström (M), ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

I ett reportage i Studio Ett hördes under onsdagen flera vittnesmål om sämre arbetsvilkor på svenska byggarbetsplatser. Sveriges arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson (S) anser att problemet till viss del bottnar i beslut fattade av den föregående regeringen.

– Jag menar att det var fel av den tidigare regeringen att göra så stora nedskärningar på arbetsmiljöverkets inspektioner och deras anslag. Man lade ner hela arbetslivsinstituet som stod för viktig forskning, säger Johansson.

Arbetsmarknadsministern menar att detta tillsammans med Lex Laval, den dom i EU-domstolen som tvingade fram ändringar i de så kallade utstationeringsbestämmelserna, gjort det svårare att ställa krav på kollektivavtal när det kommer till arbetskraft från andra länder.

2007 rustades arbetarskyddsstyrelsen ned, och i dag har var tredje arbetarskyddsinspektör försvunnit. Att det skulle vara den förra regeringens ansvar, att olyckorna på svenska byggarbetsplatser ökat, håller inte den moderata ledamoten i arbetsmarknadsutskottet, Katarina Brännström, med om:

– Sättet att anmäla har också blivit enklare hos arbetsmiljöverket. Faktum är att 2007 var det 75 som dog, tragiskt nog, och i fjol var det bara 33, säger Brännström.

Dödsolyckorna har sjunkit, men inte olyckorna. Ni lade ner arbetslivsinstitutet och drog ner på antalet inspektörer, är det något ni beklagar i dag?

– Nej egentligen inte. Det verket hade jobbat på samma sätt i årtioenden, det behövde moderniseras och effektiviseras. Effektiviteten steg ordentligt och varje inspektör har gjort många fler inspektioner, säger hon.

Enligt Brännström sker dessutom inspektionerna nu mer på de branscher där riskerna är som störst. Ökad effektivitet utan att kvaliteten på inspektionerna har blivit sämre, menar hon. Den nya arbetsmarknadsministern tycker dock att förra regeringen tog ett steg i fel riktning:

– Arbetsmiljöverket kan inte göra allt. Men att nedrusta arbetsmiljöverket som man gjorde, det menar jag har bidragit till att situationen har försämrats när det gäller arbetsskador och sjuksrkivningar i arbetslivet, säger Ylva Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".