Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot regeringens slopande av fritidspeng

Publicerat torsdag 6 november 2014 kl 08.00
Rädda Barnen: "Viktigt att det finns resurser för de här barnen"
(2:06 min)
Bidraget är till för att barnen ska kunna delta i fritidsaktiviteter som till exempel simskola. Foto: TT

Stödet är öronmärkt för att barn som lever i fattiga familjer ska kunna delta i fritidsaktiviteter. Nu kommer kritik mot att regeringen tänker ta bort fritidspengen. Rädda Barnen befarar att ett avskaffande kommer att drabba de mest utsatta barnen.

– Barn är här och nu. Barn behöver få en bra fritid, för man utvecklas socialt, man utvecklas som människa, man utvecklas med andra. Och därför menar vi att det är väldigt viktigt att det finns resurser för de här barnen, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Sedan 1 juli kan barn i ekonomiskt utsatta familjer få en fritidspeng på 3 000 kronor per år. Bidraget är till för att barnen ska kunna delta i fritidsaktiviteter som dans, fotboll eller simskola.

I budgeten föreslår den rödgröna regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, att systemet ska slopas vid årsskiftet. I stället läggs pengarna på att höja försörjningsstödet, det som tidigare hette socialbidrag, något för alla familjer med barn mellan sju och 18 år.

Men beskedet möts av kritik från flera håll. Rädda Barnen hör till dem som säger nej till regeringens förslag. Det är inte alls säkert att det höjda försörjningsstödet används till att låta barnen delta i fritidsaktiviteter, enligt generalsekreteraren Elisabeth Dahlin:

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att barn får en bra fritid, och det vi också vet är att barn som lever i familjer som lever länge på försörjningsstöd ofta har en väldigt tom fritid, och få möjligheter att vara med. Vi hör det från barnen själva: Det finns inte pengar till avgifter till fotbollsklubben, det finns inte pengar till sportutrustning, det finns inte möjlighet att vara med i den kommunala musikskolan, och därför menar vi att det är viktigt att rikta resurser.

Men barnminister Åsa Regnér försvarar regeringens beslut:

– För oss är det viktigt med generell välfärd, att det ska vara så allmänna system som möjligt, som helt enkelt inte pekar ut. "Jag tillhör en fattig familj och därför måste jag ansöka om det här". Utan det här är ett generellt stöd, säger hon.

Vad säger då att pengarna går till just fritidsaktiviteter?

- Ja, det är ett beslut som de här familjerna måste ta, men det tror vi att de är kapabla att göra. Och som sagt, det viktiga för oss är att det här kommer alla barn i de här familjerna till del, det är ingen som pekas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".