Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liten grupp kriminella begår de flesta brotten

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 05.05
"En ganska sliten grupp människor"
(1:58 min)
Inbrott med kofot. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det är en liten grupp kriminella som begår den största delen av alla brott och gruppen finns i både stora och små kommuner - det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Här hittar du hela rapporten från Brå

Eva Rolhsson har suttit i fängelse drygt 15 år av sitt liv - hon muckade för några veckor sedan från ett kortare fängelsestraff - nu är hon drogfri men berättar hur hon gjorde för att få pengar till knark.

– Jag ser öppning på olika slags brott hela dagarna, när jag går runt på stan och ser någon dator ligga i en bil och sådär. Förut kunde jag vänta i bilen utanför nån förskola på morgonen och när det kom nån kärring med ungar och kliver ur bilen så lämnar hon handväskan kvar, så går man fram, klipper rutan och tar handväskan, berättar Eva Rolhsson.

– Sånt här ser jag hela tiden, men jag gör ingenting länge för jag behöver inte pengar till droger längre, fortsätter hon.

Eva Rolhsson tidigare liv stämmer bra in i bilden av vilka människor det är som begår de flesta brotten i Sverige.

För enligt en ny rapport från Brå är det en liten del av de kriminella som begår den större delen av brotten, samtidigt finns det representanter för gruppen både i små som stora kommuner - men den gemensamma nämnaren är narkotikan, enligt Brå.

I undersökningsmaterialet så står 15 procent av personerna för drygt hälften av alla brott. Brå har studerat drygt en halv miljon brott under en femårsperiod och återfallsbrotten är många.

Jonas Öberg är utredare på Brå.

– Det är ganska lätt att se vilka personer det handlar om i registerna, det är en narkotikamissbrukare i stor utsträckning som ägnar sig åt stöldbrott och trafikbrott. Det är en ganska sliten grupp människor och de finns i hela landet, säger han.

Hur ska man motverka de här brotten då?

– Socialtjänsten är de i landet som ansvarar för missbruksvården och jag tror att om man skall förvänta sig effekter så är det socialtjänsten som ska kunna ge vård och behandling.

För Eva Rolhsson kom beslutet att sluta med drogerna på eget initiativ.

– Det måste ha med åldern att göra, jag är 48 år. Så länge jag mår bra i mig själv så kommer jag fortsätta att hålla upp annars finns drogerna kvar, så tänker jag, avslutar hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".