Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska akademien varnar för sparförslag mot Terminologicentrum

Publicerat söndag 9 november 2014 kl 13.04
"Få punkter där en så liten besparing kan göra en så kolossal skada"
(2:16 min)
Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare.. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Hur ska det svenska språket hänga med i den tekniska utvecklingen framöver? Det frågar sig kritiker efter att regeringen föreslagit att ta bort statsbidraget till Terminologicentrum. Svenska akademien stämmer nu in i kritiken.

Regeringen har föreslagit att statsbidraget till Terminologicentrum ska tas bort. Svenska akademien stämmer nu in i kritiken mot förslaget och varnar för följderna av att det som är ett nationellt centrum för svenskt fackspråk riskerar att försvinna

– Det finns nog få punkter där en så liten besparing kan göra en så kolossal skada. Vi är ju en språkvårdande instution och måste se vad det här kan få för följder och vi tycker att det helt saknar proportioner mellan vad man kan vinna och vad det kan innebära, säger Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare.

Vad ska man säga; ”snabel-a” eller ”at”, ”computer” eller ”dator”, ”plastic” eller ”plast”?

Orden som Terminologicentrum utformat har varit många under decennierna och även om nog många inte hört talas om Terminologicentrum så är vi alla mer eller mindre beroende av de fackuttryck och ord verksamheten där har utformat allt sedan 1930-talet.

Terminologicentrum får varje år knappt 4,3 miljoner från staten, lika mycket kommer från industrin och andra håll där man är beroende av att nya fackuttryck blir korrekta, allmänt använda och möjliga att använda i svenska språket.

Men i regeringens budget föreslås alltså att staten från och med år 2016 tar bort 4 miljoner per i statsbidrag, det vill säga nästan allt.

– Utan ett statsbidrag kan vi inte göra det som vi gör idag och vi har inte heller den plattform att verka ifrån som man har när man har ett statsbidrag, när man har ett uppdrag från staten, säger Terminologicentrums vd Karin Dellby i P1-programmet Språket.

Svenska Akademiens Peter Englund ifrågasätter nu om det ens är förenligt med den svenska språklagen att staten tar bort sin hand från en så viktig del av språkets utveckling.

Enligt lagen har staten en skyldighet att se till att det finns och sprids svensk terminologi. Men näringsminister Mikael Dambergs statssekreterare Eva Lindström kunde i P1-programmet Språket inte svara på om Terminologicentrum kommer att ha kvar sitt uppdrag eller inte:

– Det får man ju fundera på. I förhållande till det bidrag som bolaget har idag blir det ju en kraftig minskning, säger hon.

Katarina Helmerson, Ekot
katarina.helmersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".