Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård dragkamp om Kataloniens framtid

Publicerat söndag 9 november 2014 kl 17.50
"Har fått kämpa för att kunna vara här"
(2:01 min)
1 av 7
Barcelonabor röstar i en skola. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 7
Röstande i stadsdelen Gracia. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
3 av 7
Marcel Escursell, bor i Göteborg, men är nu pappaledig hemma i Barcelona med familjen och röstar. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
4 av 7
Coral Francas som röstar för självständighet idag. Foto:Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
5 av 7
Underskrifter samlas in till FN för att främja frågan om Katalonien. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
6 av 7
Javier röstar i en lågstadieskola i Barcelona men vill inte säga på vad. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
7 av 7
Barcelonabor röstar i en skola. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Mängder av människor köar till vallokalen i dag i en symbolisk omröstning om självständighet för regionen. Spaniens regering har kraftfullt motsatt sig en folkomröstning och också den här omröstningen betraktas som olaglig.

– Vi känner oss som katalaner, är katalaner och vill fortsätta leva som katalaner, säger Coral Francas som röstar för självständighet och var tidigt på plats i morse.

Köerna till skolorna har gått långt ut på gatorna i regnet här i Barcelona. Det här är ytterligare en styrkedemonstration från de katalaner som vill ha självständighet och tycker annorlunda i mycket jämfört med centralregeringen i Madrid.

Regeringen och författningsdomstolen har slagit fast att en folkomröstning är olaglig och också den här omröstningen. Vid några incidenter i dag brände en grupp katalanska flaggan, en annan försökte förstöra vallådor.

Ett politiskt parti har startat en juridisk process mot Kataloniens regionpresident för olydnad men han tar det hela med ett leende. Det kan också bli aktuellt för åklagare att utreda vilka som lånade ut lokaler för omröstning.

Också flera katalaner bosatta i Sverige är här och röstar. Marcel Escursell är tillbaka i Barcelona en period på pappaledighet och bor annars i Göteborg. Han vill ha självständighet och har röstat i stadsdelen Gracia.

– Det är väldigt positivt, känslosamt på ett positivt sätt. Det känns som att man fått kämpa lite för att kunna vara här idag, säger han.

Frågan splittrar inte bara Katalonien och Spanien utan också familjer.  En ung receptionist med föräldrar från östeuropa tycker att mycket är oklart om vad som händer, även om han vill ha en egen stat.

– Mina föräldrar drar paralleller till splittringen på Balkan och vill inte delta, säger receptionisten som inte uppger sitt namn. 

Beatrice Janzon, Barcelona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".