Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Kinberg Batra: "Löfvens budget skadar jobb och tillväxt"

Publicerat måndag 10 november 2014 kl 11.54
Alliansen presenterade skuggbudget
(1:56 min)
Erik Ullenhag (FP), Anna Kinberg Batra (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) under Alliansens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Alliansen presenterade på måndagen sitt gemensamma budgetalternativ med namnet ”Ett starkare Sverige”.  Alliansens skuggbudget skulle kunna vinna i en omröstning om Sverigedemokraterna väljer att rösta på den.

Det var få politiska nyheter på Alliansens presskonferens. Förslagen känns igen från Alliansens valmanifest. Det handlar om förslag för skola, jobb och bättre företagande, välfärd, försvar och miljö.

– Totalt sett är vårt utrymme för dessa reformer cirka 10 miljarder, sade Anna Kinberg Batra  och tryckte på skillnaden mot regeringens förslag på 25 miljarder.

Det var tydligt att Alliansen är kritisk till regeringens budget som man menar bryter med den politik som gjort att Sverige har stått starkt i relation till jämförbara länder under de senaste krisåren.

– Stefan Löfvens budget skadar jobb och tillväxt, vår budget stärker svensk ekonomi, sade Anna Kinberg Batra.

Redan i morse lovade Allianspartierna på DN Debatt att de inte kommer bryta ut och stoppa delar av regeringens budget.

– Det handlar om ansvarstagande för Sverige att göra det i det rätt osäkra läge som regeringen har skapat, sade Erik Ullenhag presskonferensen.  

Men hur Alliansen kommer att agera om deras bugetalternativ vinner är fortsatt oklart. Men ett tydligt besked var att Alliansen inte kommer att lägga ner sina röster i en budgetomröstning.

– Vi har lovat väljarna att rösta för vårt budgetalternativ, det är det vi presenterar här och det är det vi har att ta ansvar för, sade Anna Kinberg Batra.

Det är alltså Sverigedemokraterna som kommer att ha avgörandet i sin hand när det ska röstas om budgeten den 3 december. En fråga som har kan bli viktig är hur mycket pengar som satsas på integration och flyktingmottagande. Regeringen har avsatt runt 34 miljarder men Alliansen vill inte ge en exakt siffra.

– Vi skiljer oss i princip inte från regeringen och det är det viktiga, sade Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra pekade på situationen i omvärlden där miljontals människor är på flykt. Hon sade att en ökning av antalet asylsökande kommer att påverka den offentliga sektorns utgifter.

– Det är en effekt av att vi tar vårt ansvar i en orolig värld och där skiljer vi oss inte i bedömning från regeringen, sade Anna Kinberg Batra.

Hur Alliansen ska agera om Alliansbudgeten skulle få flest röster i riksdagen är fortfarande oklart. Man ville inte svara på hur man skulle ställa sig till en fråga om uppgörelse från regeringen.

– Det finns en regering i Sverige som ska ansvara för att regera i Sverige. Den regeringen har sagt att den ska vara handlingskraftig. I nästa steg handlar det om att det är den regeringen som har ansvar för att den har stöd för sin politik. Den statsministern har sagt till Sveriges riksdag att man kommer att få stöd för sin budgetproposition. Vi måste ta ansvar för den politik som vi ska driva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".