Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndighet får bakläxa för beslut om brytpunkt

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 14.08
"Frågan om brytpunkten går inte att ta upp"
(1:39 min)

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar i ett pressmeddelande att domstolen inte prövar "frågan om ändrad brytpunkt". Domstolen läxar också upp Skatterättsnämnden, en myndighet under Finansdepartementet, och menar att nämnden inte borde prövat ärendet över huvudtaget.

– Man kan väl säga att ovissheten kvarstår efter det här beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen, säger en besviken Joacim Olsson, vd för skattebetalarnas förening.

Enligt honom betyder domen att frågan om det var rätt att ändra brytpunkten, nu kanske aldrig blir besvarad.

– Ja, enligt domen idag måste man vänta in det slutliga skattebeskedet innan det går att överklaga hur man blivit beskattad. Och då får man vända sig till förvaltningsrätten och inte skatterättsnämnden.

– Det betyder att frågan i värsta fall, om någon väljer att överklaga, kan ta flera år att avgöra, säger Joacim Olsson.

Den 20 november 2013 beslutade riksdagen att höja den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt – den s.k. brytpunkten – till 435 900 kr. Den 11 december beslutade riksdagen att återställa brytpunkten till 420 800 kr.

Detta efter att socialdemokraterna med hjälp av Sverigedemokraterna röstade igenom att brytpunkten för statlig inkomstskatt skulle sänkas till det lägre beloppet.

Beslutet om den ändrade brytpunkten anmäldes till skatterättsnämnden, en myndighet som meddelar bindande förhandsbesked i skattefrågor.

Anmälaren menade att riksdagens beslut den 11 december inte följt den ordning som anges i riksdagsordningen och att den brytpunkt som beslutats den 20 november var den som skulle tillämpas. Därmed skulle hans skatt beräknas utifrån en brytpunkt om 435 900 kr.

Skatterättsnämnden prövade ansökan och beslutade att den statliga inkomstskatten skulle beräknas utifrån en brytpunkt om 420 800 kr, alltså det lägre beloppet. Man fann inte att riksdagen hade begått ett väsentligt fel när brytpunkten sänktes den 11 december 2013.

Domen överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu alltså beslutat att frågan överhuvudtaget inte borde ha prövats i Skatterättsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".