Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många oklara dödsfall anmäls inte

Publicerat tisdag 25 november 2014 kl 15.13
"Det beror på okunskap"
(1:45 min)
Polis, avspärrat
Foto: TT

Många dödsfall där dödsorsaken är oklar anmäls inte av läkare till polisen. Bara drygt hälften av alla onaturliga dödsfall som inträffade 2008 ledde till en rättsmedicinsk undersökning.

I runt 300 av dessa fall kan en person ha utsatts för mord utan att det undersöks vidare. Det säger ST-läkaren Gisela Pettersson som är huvudförfattare till studien från rättsmedicinska avdelningen på Umeå universitet.

– Jag tror det är väldigt få läkare som gör så här med något sorts uppsåt, men det är ett styvmoderligt behandlat område och det är tyvärr inte prioriterat att handlägga döda på ett optimalt sätt i Sverige idag, säger Gisela Pettersson.

Under 2008 var det bara 55 procent av alla onaturliga dödsfall som resulterade i en rättsmedicinsk undersökning. De allra flesta gäller äldre personer som drabbats av en fallskada, men det är också cirka 300 dödsfall per år, utslaget på hela landet, där det är uppenbart att dödsfallet berodde på yttre orsaker.

– Då har de avlidit till följd av hängningar, skott, skarpt våld, läkemedelsförgiftning och andra uppenbart onaturliga yttre orsaker. Där tycker vi att läkaren som konstaterat dödsfallet skulle ha identifierat att det borde bli ett polisärende, men det har man alltså inte gjort, säger Gisela Pettersson.

Det här händer trots att läkaren som fastställer dödsorsaken är skyldig att anmäla till polisen om en person dött av något annat än sjukdom. Polisen ska sen i sin tur lämna fallet vidare till rättsmedicin. Anledningen till att det inte görs beror på okunskap, säger Gisela Pettersson.

– Man vet helt enkelt inte bättre, för man har inte utbildning för det. Och hittills har man haft ganska dåliga förutsättningar för man har haft svåra och krångliga blanketter för intygande av att någon är död, säger Gisela Pettersson.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".