Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Budgeten kommer att falla

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 12.46
Ekots Tomas Ramberg: Alliansen är inte intresserade av att förhandla
(2:36 min)
Fredrik och Ramberg
1 av 2
Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach. Foto: SR.
Anna Kinberg Batra (M) och finansminister Magdalena Andersson i talarstolen under dagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT.
2 av 2
Anna Kinberg Batra (M) och finansminister Magdalena Andersson (S) i talarstolen under dagens budgetdebatt. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Socialdemokraterna kommer inte yrka på att deras budgetförslag återförvisas till finansutskottet. Därmed kommer regeringens budgeten sannolikt röstas ned under eftermiddagens omröstning. Ekots inrikespolitiska experter kommenterar läget.

Det återstår nu två val för statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering. Antingen kommer Stefan Löfven avgå som statsminister eller så kommer han att utlysas nyval eller extraval som det formellt heter.

Vad innebär det att Socialdemokraterna nu valt att inte stoppa budgetomröstningen?

– Det betyder att regeringen har valt att, som Folkpartiledaren Jan Björklund uttryckte igår, riva av plåstret snabbt. Det är ingen mening med att förlänga den här proceduren  med de besked som regeringen har fått av de andra politiska partierna, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

– Allianspartierna är inte intresserade av att förhandla om den budget som Stefan Löfven lägger på riksdagens bord, säger han.

Ekots inrikeschef och politiska kommentator Fredrik Furtenbach, som befinner sig på plats i riksdagen menar att det är en chansning för alla partierna om dagens omröstning resulterar i ett extraval.

– Det är en chansning för alla. Sedan tycker jag att de borgerliga låter lite olika, säger han.

– Moderaterna är de som låter mest tveksamma, de är förtillfället ledarlösa också. Partiledaren Annie Lööf (C) är väl kanske den som låter mest sugen, och det beror väl på att Centerpartiet har ett rätt så bra opinionsläge just nu, säger Fredrik Furtenbach.

Ekots Tomas Ramberg menar att, med tanke på de låsningar som finns i budgetdebatten, så talar mycket för att Sverige är på väg mot ett extraval.

– Men samtidigt är det ett antal partier som inte är intresserade av detta. Det som gör frågan akut är att Sverigedemokraterna inte bara bestämde sig för att rösta på Alliansens budget, utan också fattade det här väldigt radikala beslutet att man av princip allt ska försöka fälla budgetar och regeringar som inte tillmötesgår deras krav i invandringspolitiken, säger han.

– Det gör att de borgerliga inte är så intresserade av att försöka ta över i det här läget i den riksdag vi har nu, de skulle råka ut för samma problem, säger Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator.

Men fortfarande kan situationen förändras mot ett mer förhandlingsvänligt läge efter beslutet i dag, menar Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg som också beskriver pågående förhandlingar just  nu som ”ett skyttegravsgrävande”.

– Men om det blir ett beslut att den borgerliga alliansens budgetförslag ska gälla, då finns det delvis en annan förutsättning. Då kan man tänka sig att Allianspartierna är lite mer intresserade av att diskutera uppgörelser med Socialdemokraterna. Då är det utifrån deras styrkeposition som förhandlingen skulle ske, säger han.

– Om inte eftergifter görs från regeringen så gäller den borgerliga alliansens budget.  Hade man i stället försökt att förhandla nu i dag före beslutet, då hade förhandlingarna gällt utifrån det socialdemokratiska och miljöpartistiska budgetförslaget, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".