Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler fälls för insiderbrott

Publicerat torsdag 4 december 2014 kl 22.42
Vi har blivit bättre på att utreda
(2:02 min)
Chefsåklagare Martin Tidén vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Chefsåklagare Martin Tidén

Bekämpandet av den ekonomiska brottslighet som kallas insiderbrott har varit mer framgångsrik i år. Och det finns två förklaringar till det.

– Vi har blivit bättre på att utreda vad som har försiggått och vi har blivit bättre att förklara vad som har försiggått för domstolarna, att visa kopplingarna mellan insiderinformation och den som har handlat, säger chefsåklagare Martin Tidén på Ekobrottsmyndigheten.

Om man utnyttjar företagsinformation som inte är allmänt känd på marknaden för att göra aktieklipp så gör man sig skyldig till insiderbrott. Men det där har visat sig vara svårt att bevisa och när väl åtal har väckts så har åklagarna haft det besvärligt att få domstolarna att tycka att bevisningen har varit tillräcklig för fällande dom.

Åren 2010 och 2011 hade inte ett enda misstänkt insiderbrott förts till domstol trots att ett par hundra misstänkta brott anmälts. Därför bildades för tre år sen en speciell avdelning på Ekobrottsmyndigheten som bara skulle syssla med finansmarknadsbrott. Och redan året därpå kom två fällande domar. I år har det varit nio fällande domar.

Nu vill chefsåklagare Martin Tidén kunna koncentrera sig på dom grova brottslingarna genom att försöka förmå företagen att hålla bättre koll på sin insiderinformation så att ingen bara råkar få syn på den.

– Samtidigt som vi måste hantera de personer där tillfället har gjort tjuven så ska vi fokusera än mer på de fall där de inblandade har en brottsplan. Där man med vett och vilja ger sig in och har en plan på hur man ska utnyttja insiderinformation.

När det gäller den andra kategorin av finansmarknadsbrott, otillbörlig marknadspåverkan, i vardagligt tal fiffel med börskurser, så har både antalet anmälningar och fällande domar minskat i år och det tror Martin Tidén beror på bättre kontroll från marknadsplatser och myndigheter och ökad aktiehandel:

– Likviditeten ökar på marknaden vilket gör att det blir svårare att manipulera börsen, om det är mer handel blir det svårare att otillbörligt påverka börskurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".