Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blomkål och hjort på festernas fest

Publicerat onsdag 10 december 2014 kl 20.49
Sofia Hellqvist och prins Carl Philip vid bordet under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
1 av 6
Sofia Hellqvist och prins Carl Philip vid bordet under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Det svenska inslaget bestod bland annat av gotländska salmbär (blåhallon) som kockarna gjort mousse och sorbet av. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
2 av 6
Det svenska inslaget bestod bland annat av gotländska salmbär (blåhallon) som kockarna gjort mousse och sorbet av. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Desserten serveras under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
3 av 6
Desserten serveras under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Desserten serveras under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
4 av 6
Desserten serveras under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Kronprinsessan Victoria vid bordet under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
5 av 6
Kronprinsessan Victoria vid bordet under Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Fysikpristagaren Hiroshi Amano, drottning Silvia och professor Carl-Henrik Heldin vid bordet under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
6 av 6
Fysikpristagaren Hiroshi Amano, drottning Silvia och professor Carl-Henrik Heldin vid bordet under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

De 1 250 gästerna vid årets Nobelbankett lämnade snålblåst och decembermörker bakom sig när de klev in i Stadshusets blå hall.

Den hemliga menyn visade sig både innehålla kronhjortsfilé och värmande blomkålssoppa. Det var som vanligt pampigt när Nobelpristagare, kungligheter och andra dignitärer anlände till Stadshuset i Stockholm för festernas fest — Nobelbanketten.

Totalt 1 250 personer slog sig ner vid 19-tiden i Blå hallen. Till skillnad från förra året var alla kungabarnen på plats. Prins Carl Philip fick sitta bredvid sin Sofia Hellqvist, eftersom de är förlovade, och prinsessan Madeleine fick för första gången gå på Nobelfest med sin man Christopher O'Neil.

Kungliga baletten stod för underhållningen före förrätten, då det dansades i trappen.

– Rummet i sig är fantastiskt, men det är en begränsad dansyta. Men jag har försökt att se det som möjligheter i stället för att bara prata om begränsningar, säger balettchefen Johannes Öhman.

Statsminister Stefan Löfven riskerade inte så mycket käbbel vid honnörsbordet, eftersom ingen partiledare från oppositionen satt där. Han hade i stället möjligheten att samtala med kungligheter, ministrar, pristagare och deras familjer.

De fick hugga in på menyn, som var hemlig in i det sista. I år bestod den av bland annat förrätten blomkålssoppa med terrin på kungskrabba. Kocken Klas Lindberg, tillsammans med Daniel Roos ansvarig för maten, säger att han lade stor vikt på att den skulle kännas värmande i decembermörkret.

– Jag vet själv att man vid stora middagar ofta är ganska hungrig i början. Så då är det viktigt att man får en ganska hjärtlig förrätt som mättar ordentligt, säger Klas Lindberg.

Till varmrätt serverades kronhjortsfilé och saffranspannacotta. Det svenska inslaget bestod bland annat av gotländska salmbär (blåhallon) som kockarna gjort mousse och sorbet av.

Klas Lindberg och Daniel Roos arbetade inte ensamma, totalt har 43 kockar lagat mat i fyra dagar.

Maria Boonchon äger ett litet snabbmatställe mittemot Stadshuset. Medan kungligheter och andra gäster anlände wokade hon åt hungriga turister, poliser och andra. Några Nobelgäster tog det säkra för det osäkra:

– Jag har nog haft ett 20-tal frackar och långklänningar här före festen. De behövde lite i magen, säger Maria Boonchon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".